Den gula påsken

Efter en lång, seg och mörk vinter kommer påsken som ett riktigt vårtecken. Då är det dags att välkomna solen och ljusare tider. Vilket sätt kan väl vara bättre att göra det på än att låta vackra blommor, pynt och arrangemang spraka av färger.


Gult är den färg som absolut förknippas med påsken i Sverige. För oss är det en självklarhet att ha en ”gul” påsk men ändå är vi det enda landet som har valt gult som påskens färg.

Påskliljorna lyser stolt med sin gula färg.

De flesta blommor som säljs i påsktid är gula och det finns flera olika att välja mellan, att antingen sätta i vas, kruka eller göra fina blomsterarrangemang av. Påsklilja, begona, krysantemum och våreld är några av de populäraste blommorna i påskatid.

Men vill man bryta av traditionerna så finns det många andra härliga blommor i våriga färger att välja mellan. I mellaneuropa till exempel, blandar man gärna det gula med orange och vitt och använder sig också mycket av lila nyanser. Så vill man sätta sin egen prägel på påsken så är det fritt fram att blanda och använda många olika färger när man väljer blommor eller gör blomsterarrangemang.

Lite salix kan fungera som bo åt den lilla nyckläckta kycklingen av flirtkulor, piprensare och dun.

Påskpynt
Att göra fint inför påsken med färgglada ting behöver inte vara någon krånglig historia. Det finns mycket pynt man kan göra med hjälp av sånt som man själv kan plocka i naturen. Att ta in ris och dekorera med färgglada ägg och fjädrar är ett traditionellt pynt som alltid gör sig fint. Likaså kan man plocka in vide och göra en söt liten korg med fjädrar och små kycklingar att sätta på bordet eller fönsterbrädet.

Påskkärring som fått sällskap av en påskgubbe.

Ett målat ägg gav äggkoppen hår och hatt.

Mossa, påskdun, videkissar och ett par dekorationskycklingar. Enkelt påskpynt, men ganska fint!

Godis är också förknippat med påsken.

Påskmaten
I alla svenska traditioner finns sillen med. Vid midsommar, jul och även påsken. Lax är också en favorit som många väljer att ha på påskbordet. Att fisken blivit stor på påsken hänger kvar sedan långt tillbaka då det var förbjudet att äta kött under påskhelgen.

Ägg är kanske ändå den största självklarheten bland påskmaten. Vill man ha färgade ägg men inte vill eller har tid att måla, kan man koka dem tillsammans med gul eller röd lök.

Sedan finns det förstås en annan sorts ägg, som nog för många är det absolut sista man kan tänka sig utelämna. Själva förpackningen är kanske inte så intressant, men innehållet. -Mums!

Sillen hör till traditionerna på påskens matbord.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar