Bygg drivbänk av gammalt fönster

Steg för steg

Malena Skote tipsar om hur hon byggde en enkel drivbänk av ett gammalt fönster.

Av: Anna Persson, 04 maj 2016

Har man ett gammalt fönster kan man använda det som lock och snickra bänken utifrån fönstrets mått. Jag använde ett fönster på 1 x 1 m och har utgått från detta i måttbeskrivningen.

Det här behöver du:

Material
- Fönster med enkelglas
- Kraftiga brädor, 21 mm tjocka och 120 mm breda
- Fyrkantregel till hörnstolpar, 45 x 45 mm
- Varmförzinkad spik

Verktyg
- Tummstock
- Hammare
- Såg

 

Annons

Olja bänken

Drivbänkar ska oljas in för att inte ruttna av kontakten med den fuktiga marken. Olja alla delar till drivbänken innan du snickrar ihop dem och låt det torka in ett par timmar. Linolja är en ren naturprodukt som inte läcker giftiga ämnen.

 

Så här gjorde jag:

1. Jag mätte upp och kapade till hörnstolparna: 2 st 360 mm höga och 2 st 240 mm

2. Sedan sågade jag till brädorna till drivbänkens väggar. I mitt fall blev det 10 st 980 mm långa brädor. Av dessa sågade jag av en på diagonalen så det blev två sneda bitar.

3. Jag spikade ihop bänken som skissen visar och sågade bort det som stack upp av hörnstolparna, så att de inte skulle vara i vägen för fönstret.

4. Fönstret vilar ovanpå ramen, vilket gör det enkelt att ställa undan när det blivit varmt i drivbänken. Den som vill skruvar fast fönstret i bänkens bakkant, med gångjärn. Jag ställer fönstret på glänt med hjälp av en träkloss.

 

 

Tipset kommer Malena Skotes bok 100 projekt för trädgården - från drivbänkar till höstkransar som släpptes nu i mars 2014, Norstedts förlag.

Anna Persson
04 maj 2016 Anna Persson
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?