Arga snickaren: Så tar du hand om huset inför vintern

Anders Öfvergård är känd som Arga snickaren i teveprogrammet med samma namn som går på Kanal 5. Här ger han tips på vad du ska göra med ditt hus inför vintern.


Steg 1- Rensa upp i trädgården

Anders berättar att han många gånger blir alldeles förskräckt när han ser hur det ser ut i trädgården hemma hos familjerna han kommer till. Cyklar, bildäck, högtryckstvätt och mycket mer står framme. Saker som rostar och fryser sönder under vintern. Om det inte finns pengar till renovering, varför då låta sakerna förfalla? undrar han.

Steg 2 – Gå upp på taket

Använd sunt förnuft, säkerhetslinor och gymnastikskor med mjuk sula och gå sedan upp och ta ett titt på ditt tak. Finns det trasiga takpannor? Hur ser pappen ut? Kontrollera pappen genom att trycka med tummen. Pappen ska vara mjuk och svikta. Är den inte det kan den vara fuktskadad och behöver då bytas. 

Steg 3 – Kontrollera hängrännor och stuprör

Hur ser det ut i hängrännorna? Ligger det fullt av löv och barr i dem så hindrar det vattnet att rinna undan. Kvarvarande vatten kommer att frysa söner rännan när det blir minusgrader. Kolla stupröret genom att knacka på det. Då hör du om det är tomt eller fullt av skräp.

Steg 4 – Viken typ av vattenutkastare har du?

Har du en vanlig kran så se till att byta ut den är Anders råd. Men de nya vattenutkastarna som finns puffas det sista vattnet ut då du stänger trädgårdslangen. På så sätt finns inget vatten kvar i röret som finns i väggen och då kan det heller inte frysa sönder.

Steg 5 – Titta på panel och grunden

Gå ett varv kring huset och titta på panelen och på grunden. Är det något som måste åtgärdas? Ju kallare vintern är desto torrare luft. Du kan se hur grunden torkar ifall den är fuktig. Kontrollera grunden både från utsidan och insidan.

Steg 6 – Släpp ventilationen fri

Nu går vi inomhus. Hur ser ventilationsdonen ut? Du har väl inte satt för dem? Enligt Anders så är det en vanlig felaktig tro på att man ska sätta igen ventilationen på vintern för att det annars blir dyr uppvärmning. Anders säger att en behaglig värme är värme i som rör sig. Med varm luft i cirkulation kan du till och med sänka inomhustemperaturen någon grad.

Steg 7 – Planera och boka hantverkare

När du har fått koll på vilka åtgärder som behöver göras kan du nu i lugn och ro leta reda på duktiga hantverkare. Boka upp hantverkarna under vintern och kom överens om startdatum. Då har du hjälpen och kan komma igång så fort våren kommer.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar