Ett klassiskt staket. Spetsen gör att vattnet rinner av lättare och skyddar mot röta.
Ett klassiskt staket. Spetsen gör att vattnet rinner av lättare och skyddar mot röta. Foto: IBL

Snickra ett enkelt staket

Staket och grind

Ett staket ramar in trädgården och fungerar som insynsskydd. Små barn och hundar hålls kvar på tomten och ett någorlunda högt staket gör det svårare för obehöriga att komma in på tomten. Här visar vi principen för hur du gjuter stolpar och snickrar enkla spjälor.

Av: Per Hemgren och Henrik Wannfors, 23 maj 2005

En fråga som kan dyka upp är, om man får sätta upp vilket staket som helst utan bygglov och utan att fråga grannen. Varje kommun har sina egna bestämmelser, men i Stockholm bedöms staket och plank olika utifrån tätheten och genomsynligheten enligt följande:

Staket: Ett staket ska, till minst 50 % vara genombrutet med luft. Om brädorna är tjocka eller tvärställda ska det finnas 2/3 luft. Under dessa förutsättningar är staket ej bygglovspliktiga.

Plank: Plank är i stort sett täta och inte genomsiktliga, dvs består till mindre än hälften av luft. Plank är bygglovsfritt upp till en höjd från mark på 110 cm. En överliggare räknas inte in i höjden. Plank med högre höjd från mark än 110 cm kräver bygglov.
Även om inte bygglov krävs för plank eller staket bör du ändå informera din närmaste granne.


Läs mer om bygglov för staket och plank
.

Gör så här:

För det första krävs det stolpar på ett avstånd av 1,5 till 2,5 m från varandra eller mer beroende på vilken sorts staket du väljer. Stolparna kan sättas ned i marken på några olika sätt. Det enklaste är att gräva gropar och stoppa ned dem i marken och stampa till marken runt om. Bättre är om du placerar grov sand eller makadam runt stolpen, som då blir dränerad från vatten och kan hålla längre. En stabilisering med betong är också möjlig. Ännu stabilare blir det om du nere i gropen håller fast stolpändan med 2 x 2 korslagda reglar. Säkrare från fuktsynpunkt är att i stället gjuta plintar att ställa stolparna på upplyfta från marken.  

Annons

Så här går det till att snickra ett staket:

1. Gräv gropar för plintarna, 80 -100 cm djupa. Det är inte lika noga med att gräva ned till tjälfritt djup här som med en förstukvist.

2. Spänn ett riktsnöre längs ena sidan på det blivande staketet, så att du kan bygga det helt spikrakt.

3. Ställ gjutformar av t.ex. papprör, cirka 15 cm i diameter, nere i groparna. Håll fast överändan med 2 x 2 st.korslagd ribbor som du spikar eller på annat sätt fäster i marken. Kapa formen cirka 5 cm ovanför den kommande markytan.

4. Häll betong i formarna. Stick ned en pinne och "vibrera" betongen genom att hastigt dra pinnen upp och ned, så att betongen rinner ned och fyller hela formen. Överst på varje plint, var beredd med två stycken plattjärn, cirka 5x30 mm med förborrade hål för bult eller fransk träskruv och tryck ned dem i den färska betongen. Se till att de placeras rätt i sidled och i höjdled. Låt betongen härda.

5. Ställ stolparna av 100x100, 125x125 eller 150x150 virke mellan järnen på varje plint. Se till att de står lodrätt och i linje med varandra. Skruva eller bulta fast.

6. Montera den nedre och den övre liggaren på stolparna. Dessa kan utföras av 45x95 virke, gärna med fasad överyta, så att vatten rinner av. Ska dessa fällas in i stolpvirket, görs urtagen enklast innan stolparna monteras. Måttning för det görs lämpligen med stolparna provisoriskt satta på plats.

7. Så är det spjälornas tur. Gör spjälor av t.ex. 21x70 virke och montera dem med mellanrum lika stort som deras bredd. Spjälornas toppar kan göras spetsformade eller fasade, så att vatten rinner av.

8. Om du har en grind, kan stolparna göras tjockare och/eller längre om så önskas. Grinden kan utformas i likhet med staketet eller på annat sätt.

9. Ett traditionellt sätt att måla ett staket med spetsiga spjälor är att rödfärga allt utom spetsarna som målas vita.

 

Läs mer om att bygga staket här. 

 

Betongtips!

Köp gärna betongen från betongfabrik, så får du den levererad av en betongbil. Från den häller man i en skottkärra för transport till varje plint. (OBS! Använd särskild betongkärra som är stadigare än vanliga trädgårdskärror! Säg också till vid beställning av betongen, att den ska hällas direkt i skottkärra.)
Att köpa torrbetong och stå och blanda själv för hand är oerhört jobbigt. Möjligen går det bra, om du hyr en betongblandare.


Så bygger du ett vackert vindskydd till terassen

 

Miljövän? Välj kärnvirke!

Många tror att tryckimpregnerat virke är det enda saliggörande. Impregneringen innehåller gifter, och ett bra miljövänligare alternativ är kärnvirke, som håller lika bra på helt naturlig väg. Impregneringen gör också att målarfärg sitter sämre. Innan stolparna och annat virke ställs eller monteras på plats, låt dem stå i en hink med linolja och suga upp oljan i ändträet, så håller de mycket längre.23 maj 2005 Per Hemgren och Henrik Wannfors
Annons
Annons
Mer om Staket och grind

Välj rätt grind – tänk på det här

Staket och grind Välj trädgårdsgrind med lika stor omsorg som själva huset och tänk på vad du vill signalera till dina grannar. Här är vår guide till hur du väljer rätt grind!

10 vackra grindar att inspireras av

Staket och grind Klassiskt vitt, falurött eller varför inte i elegant smide. Här listar vi fina grindar för alla smaker och behov – välkommen att inspireras!

"Ett staket är som en ram till ett vackert foto eller konstverk"

Staket och grind Ett staket kan verkligen vara pricken över i:et. Men hur vet man vilket staket man ska välja och hur ska man underhålla det på bästa sätt? Experten...

Bygga gärdesgård - så funkar det!

Staket och grind Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar den biologiska mångfalden? Och vill du dessutom göra en kulturhistorisk gärning – gärdesgården är en byggteknik med anor från stenåldern.

Bygga plank runt bakgården

Staket och grind Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren...

Bygg plank mot insyn och buller

Staket och grind Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta...

Bygg en grind

Staket och grind Så här bygger du grinden till staketet i artikeln Bygg ett naturligt staket i Vi i Villa nummer 4/2011.

Snyggare staket med rätt skötsel

Staket och grind Förena nytta med nöje och ta en promenad runt staketet någon skön, solig vårdag. Regelbunden översyn och underhåll gör att ditt staket håller sig fräsch...

Bygg ett naturligt staket!

Staket och grind Det liknar ett vanligt staket – men är det inte. Träet är inte tryckimpregnerat och alla organiska lösningsmedel har ersatts med rena naturprodukter....