Foto: Karin Hedin Röös och Daniel Röös

Martin Timell tipsar: Bygga spaljé

Staket och grind

På vindutsatta platser i trädgården kan det vara skönt att ha ett skydd att krypa in bakom och då gör oftast en klassisk spaljé jobbet. En spaljé lämpar sig också alldeles utmärkt till att låta klätterväxter skapa en grönskande inramning.

Av: Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln, Norstedts förlag, Karin Hedin Röös och Daniel Röös, illustrationer Vedela Martinac och Cornelia Thelander, viivilla.se maj 2013, 20 maj 2013

Den här spaljén är byggd i vinkel för att öka möjligheten att få lä. Spaljéns stolpar fästs i jordankare som slås ner i marken. Alla ribbor sitter horisontell och är skruvade ömsom på ena, ömsom på andra sidan av stolparna med förskjutning. Det gör att luften stoppar upp och silas mellan ribborna.

Gör en skiss över spaljén och bestäm höjden och räkna ut hur många skift av ribbor som får plats. Tänk på att dubbla mängden ribbor om du vill ha en spaljé som är dubbelsidig.

Utstakning

Annons

1. Staka ut platsen och placeringen av spaljén. Sätt käppar som motsvarar var stolparna ska stå. Ett cc-mått på 1 000 mm är lagom. Sätt första stolpen i ett hörn och låt övriga mått utgå från den.

2. Dra ett snöre mellan käpparna för att få en rak linje. För att kunna kontrollera att hörnen blir vinkelrätta, bygg en överdimensionerad vinkelhake i trä. Ta två raka reglar, skruva ihop dem i 90 grader. Förstärk vinkelhaken med en snedsträva. Lägg vinkelhaken utmed den dragna linjen och kontrollera utstakningen.

Jordankare och stolpar

Förbered stolparna genom att kapa dem till rätt längd och snedkapa dem upptill.

3. Jordankare är bra att använda som stolpfästen där jordmånen är lättforcerad. Sätt en spillbit av stolpämnet i jordankaret och slå ner det i marken på utsatt plats. Se till att hålla den utstakade linjen så att de hamnar rakt.

4. Ställ stolparna på plats i jordankarna. Skruva fast med fransk träskruv. Kontrollera med ett vattenpass att stolparna står i lod.

Tänk på!
Är det stenig mark eller fylld med mycket rötter, kan det vara svårt att slå ner jordankare. Då får man gräva ur och göra hål för plintar, antingen färdiggjutna eller som man gjuter själv.

Sätt ribborna

Ibland kan man välja att bygga spaljén liggande och sedan resa upp den på plats. Men det är en smaksak. Och smaken är ju som baken, delad, alltså gör man det som man själv tycker är enklast.

5. Kapa ribborna. Om man inte använder tryckimpregnerat virke, är det enklast att behandla ribborna med grundfärg eller grundolja innan de skruvas på plats, eftersom det sen är svårt att komma åt.

6. Skruva fast ribborna på stolparna. Använd en distanskloss för att få samma avstånd mellan ribborna, men kontrollera emellanåt med vattenpass. Behöver ribborna skarvas gör man det över en stolpe.

7. Hörnet kan man göra på lite olika sätt. Har man bara en stolpe förskjuter man den ena raden för att kunna fästa ribborna i stolpen.
När ena sidans ribbor sitter på plats, fortsätt med ribborna på andra sidan. Dessa ribbor sätter man förskjutet, det vill säga i öppningen mellan första sidans ribbor.

Den som vill göra ett mer elegant och arbetat hörn väljer istället att sätta två stolpar och gersågar då ändarna på ribborna.

8. Skruva avslutningsvis en överliggare på stolpkrönen. Skruva fast den genom att sätta ett vinkelbeslag under, mellan den och stolpen. Försök att köpa en överliggare som inte behöver skarvas, då får man ett bättre skydd för stolparna. Avsluta med att ytbehandla spaljén, om den inte är byggd av tryckimpregnerat virke.

Bygglov eller ej för spaljé?
Reglerna här lämnar öppet för vissa tolkningar. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun och förklara var spaljén är tänkt att stå och hur den ska se ut.

20 maj 2013 Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln, Norstedts förlag, Karin Hedin Röös och Daniel Röös, illustrationer Vedela Martinac och Cornelia Thelander, viivilla.se maj 2013
Annons
Annons
Mer om Staket och grind

Välj rätt grind – tänk på det här

Staket och grind Välj trädgårdsgrind med lika stor omsorg som själva huset och tänk på vad du vill signalera till dina grannar. Här är vår guide till hur du väljer rätt grind!

10 vackra grindar att inspireras av

Staket och grind Klassiskt vitt, falurött eller varför inte i elegant smide. Här listar vi fina grindar för alla smaker och behov – välkommen att inspireras!

"Ett staket är som en ram till ett vackert foto eller konstverk"

Staket och grind Ett staket kan verkligen vara pricken över i:et. Men hur vet man vilket staket man ska välja och hur ska man underhålla det på bästa sätt? Experten...

Bygga gärdesgård - så funkar det!

Staket och grind Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar den biologiska mångfalden? Och vill du dessutom göra en kulturhistorisk gärning – gärdesgården är en byggteknik med anor från stenåldern.

Bygga plank runt bakgården

Staket och grind Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren...

Bygg plank mot insyn och buller

Staket och grind Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta...

Bygg en grind

Staket och grind Så här bygger du grinden till staketet i artikeln Bygg ett naturligt staket i Vi i Villa nummer 4/2011.

Snyggare staket med rätt skötsel

Staket och grind Förena nytta med nöje och ta en promenad runt staketet någon skön, solig vårdag. Regelbunden översyn och underhåll gör att ditt staket håller sig fräsch...

Bygg ett naturligt staket!

Staket och grind Det liknar ett vanligt staket – men är det inte. Träet är inte tryckimpregnerat och alla organiska lösningsmedel har ersatts med rena naturprodukter....