Gärdsgård – modern nostalgi

Gärdesgård är inte längre synonymt med kohagar och faluröda torp, nu dyker de upp även i moderna villaområden. Och det är inte så konstigt egentligen, de är ju underbart vackra.


Drömmen om en egen gärdesgård började egentligen med ett redan uppsatt Gunnebostängsel som husbyggaren från början hade hägnat i vår tomt med. Men vid närmare granskning av tomtkartan visade det sig att tomten var betydligt större än stängslet visade. Så bort med stängslet, här skulle det byggas gärdesgård!

Visst kan man bygga gärdesgård själv, men det krävs en hel del kunskap och hantverksskicklighet. Dessutom kan det vara lite knepigt att få tag på material, i alla fall om man som vi bor i Stockholmstrakten. Därför beslutade vi oss för att ta hjälp av gärdesgårdsföretaget Jämtgärdsgård. Eftersom de bland annat arbetar på Skansen så kände vi oss helt lugna, vem som helst får inte bygga på Skansen.

Vi bestämde oss för en typ som heter Jämtgård. Det är en stilren gärdsgård med 80 centimeter mellan varje störpar. Slanorna är av rundstav och blir 7-8 stycken i höjd. Vi fick betala 350:- per löpmeter för arbetet, inklusive material och borrning (som var ganska omfattande). Priset varierar beroende på hur mycket borrning som behövs. Två och en halv dag tog det för att sätta upp 35 meter gärdesgård. Det blev ju en slant förstås, men nu när det är klart är det värt varenda krona! Det känns heller inte så dumt att veta att jag knappast behöver bry mig om den för resten av mitt liv också.

En gärdesgård är både miljövänlig och underhållsfri. Den kräver varken kemikalier eller omsorg för att hålla sig vacker. Ofta blir den bara vackrare med åren. Det bästa materialet är ene (vanligast på Gotland) eller senvuxen och undertryckt gran som kan vara upp till 100 år gammal. Sådant virke har en hållbarhet på cirka 30 år, medan snabbvuxen gran knappast ens klarar en tredjedel av den tiden.

Så här bygger du en gärdesgård:

1. Börja med att bestämma hur långt du ska ha mellan störarna och gör ca 3 decimeter djupa hål med ett spett. (Använd rätsnöre så det blir ordentligt rakt.) Måste du borra i marken så är ett bra tips att även borra ett hål i änden på stören där du sätter i en plugg. På så sätt blir hållfastheten mycket god. Kapa störarna i lämplig längd och spetsa dem i ändarna, på alla sidor utom utåt. Bränn störändarna för att skydda mot fukt och röta innan du sätter ned dem i marken. 2. Granvidjorna, som används för att binda samman slanor och störar, ska klyvas och ångkokas för att bli smidiga och hållbara. 3. Lägg på slanorna nedifrån och upp. 4. Bind ihop slanorna (de liggande) och störarna (de stående) med vidjorna. Bind som en ”åtta” gärna flera varv. 5. Såga till ett snyggt avslut.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar