Vacker grind
Låt en dekorativ grind vara det första som möter dina gäster. Foto: Istockphoto

10 vackra grindar att inspireras av

Staket och grind

Klassiskt vitt, falurött eller varför inte i elegant smide. Här listar vi fina grindar för alla smaker och behov – välkommen att inspireras!

Av: Rebecka Svensson, 07 maj 2020

Dubbelgrind

1. Tvåfärgad grind

Annons

Den här fina dubbelgrinden har målats med falu rödfärg, med spetsarna i vitt. Den här typen av grind passar dig som behöver en bredare entré. De snedskurna kanterna hjälper vatten att rinna av, vilket kommer resultera i en ökad livslängd. 

 

Granit och trä

2. Kombinera material

Det ena utesluter inte det andra – kombinera trä och granit! Det blir en elegant grind för dig som vill ha en lite lyxigare känsla. Tänk på att ha stabila stolpar för att klara grindens tryck vid anvädning. 

 

Vit grind

3. Bred entré

Skapa en idyllisk känsla genom att följa den tråden, rött hus med vita knutar, genom att bryta av staketets röda färg med en vit grind. Den breda dubbelgrinden gör det möjligt för fordon att passera igenom. 

 

Gärdesgård

4. Lantlig känsla

Vill du att grinden ska ha en lång livslängd och bevara den traditionella känslan? Låt då gärdesgården rama in din trädgård med tillhörande grind i trä. Gärdesgården blir bara vackrare med åren och är särskilt fin i en lantlig miljö.

 

Läs också: Bygga staket – guide för ett hållbart resultat

 

Valvingång

5. Romantisk stil

En stor valvingång med grind får era gäster att känna sig välkomna till just ert hus. Passar för dig som vill ha en mjuk, romantisk stil. Det blir dessutom riktigt vackert om du låter rosenbuskar klättra över ingången.

  

Smidesgrind

6. Utsmyckad smidesgrind

Tycker du att det är jobbigt med underhåll? Då är detta grinden för dig. En smidesgrind är inte bara vacker – den kräver ganska lite underhåll och har dessutom lång livslängd.

 

Trägrind

7. Enkel trägrind

Less is more. Ibland räcker det med en enkel trägrind för att få en mer välkomnande känsla, och det blir extra fint med en matchande gång i trä som skapar ett enhetligt intryck.

 

Spetsig grind

8. Bågformad grind

En lite högre grind i vacker bågform som gör sig fantastiskt när det börjar blomstra. Den spetsiga toppen är inte bara dekorativ, den är funktionell också. Dels blir det svårare för fåglar att sätta sig på spetsarna, dels rinner vattnet av träet istället för att sjunka in. För bästa resultat, glöm inte att impregnera. 

 

Grön grind

9. Bryt av i en annan färg

Spä på den lantliga charmen med en grön trägrind. En grön entré harmonierar fint med trädgården, och färgen symboliserar förutom natur även harmoni och hälsa. En idé kan också vara att plocka upp nyansen du har på ytterdörren eller spröjsen, till exempel gammaldags gult.

 

Stugromantiskt

10. Stugromantiskt

Läs även:

Bygg en grind

Så här bygger du grinden till staketet i artikeln Bygg ett naturligt staket i Vi i Villa nummer 4/2011.

Den vita trägrinden går aldrig ur tiden och passar perfekt såväl till villan, som till sommarhuset. Välj gärna en grind i ett tyngre träslag som gran, så sjunker vattnet inte in lika fort i träet.Läs mer: Guide: Bygg en grind

 

07 maj 2020 Rebecka Svensson
Annons
Annons
Mer om Staket och grind

Välj rätt grind – tänk på det här

Staket och grind Välj trädgårdsgrind med lika stor omsorg som själva huset och tänk på vad du vill signalera till dina grannar. Här är vår guide till hur du väljer rätt grind!

"Ett staket är som en ram till ett vackert foto eller konstverk"

Staket och grind Ett staket kan verkligen vara pricken över i:et. Men hur vet man vilket staket man ska välja och hur ska man underhålla det på bästa sätt? Experten...

Bygga gärdesgård - så funkar det!

Staket och grind Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar...

Bygga plank runt bakgården

Staket och grind Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren plankbygge du enkelt snickrar själv.

Snygg enkelgrind

Staket och grind Så här bygger du din egen grind. Med Leif Qvists handledning kan du få kvarterets snyggaste - och du kan göra den själv!

Bygg plank mot insyn och buller

Staket och grind Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta...

Bygg en grind

Staket och grind Så här bygger du grinden till staketet i artikeln Bygg ett naturligt staket i Vi i Villa nummer 4/2011.

Snyggare staket med rätt skötsel

Staket och grind Förena nytta med nöje och ta en promenad runt staketet någon skön, solig vårdag. Regelbunden översyn och underhåll gör att ditt staket håller sig fräsch...

Bygg ett naturligt staket!

Staket och grind Det liknar ett vanligt staket – men är det inte. Träet är inte tryckimpregnerat och alla organiska lösningsmedel har ersatts med rena naturprodukter....