Det finns knep som hjälper för missfärgade vita kläder.
Det finns knep som hjälper för missfärgade vita kläder. Foto: Istock

Så blir dina vita kläder vita igen

Städa och hygien

Har din favoritblus blivit gul efter tvätt, eller har de vita byxorna blivit matta och grå? Här är de bästa tvättipsen för att göra dina kläder skinande vita igen.

Av: Camilla Albrechtsen, 15 november 2020

Är du trött på att dina vita kläder inte förblir vita, utan att tvättmaskinen gör dem gul- eller gråaktiga? Vi känner igen frustrationen och har därför hittat de bästa tvättipsen som minskar missfärgning och gör dina vita kläder vita igen.

Kalk är en bidragande faktor för att göra tvätt grå och tråkig, så om du bor i ett område med hårt vatten blir du extra utsatt.

De gulaktiga missfärgningarna uppstår oftast på grund av slitage och upprepade tvättar utan specialmedel. Men oroa dig inte! Det finns gott om hjälp.

 

Annons

Blekning gör vita kläder vita igen

Ett blekmedel med klor tar bort missfärgningar och svåra fläckar, vilket gör vita kläder vita igen. Använd bara detta recept:

Kontrollera först om dina kläder tål klorblekning. Är de markerade med en triangel med ett kors över tål de inte klor. Om så är fallet, prova ett av våra andra tips, som är mildare för kläderna.

Klarar kläderna blekmedel, så lägg en till två deciliter klor (beroende på mängden kläder) i tvättmaskinen och tvätta. Kör sedan kläderna i maskinen en gång till – utan klor.

Observera att detta är en hård behandling som med tiden kommer att skada och lämna fläckar på dina kläder.

 

Vinäger hjälper mot fläckar och missfärgningar

Vitvinsvinäger är ett utmärkt rengöringsmedel som kan utföra små mirakel. Om du vill ta bort en envis fläck vänder du kläderna ut och in och placerar dem på en jämn yta. Häll sedan två matskedar vitvinsvinäger i en behållare och leta fram en gammal bit tyg. Använd tyget för att dutta fläcken med vitvinsvinäger. Om fläcken försvinner, avsluta med att tvätta kläderna i ljummet vatten med två deciliter vitvinsvinäger tillsatt.

Om ovanstående behandling inte fungerar kan du prova att använda bakpulver. Blanda två teskedar bakpulver med två till tre teskedar vatten. Blandningen blir en tjock massa som du smetar på fläcken. Låt blandningen ligga och dra i en halv till en timme. Tvätta sedan kläderna i ljummet vatten med två deciliter vitvinsvinäger.

 

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

 

Låt solen göra kläderna vita igen

Den enklaste och billigaste blekningen står solen för. Låter du tvätten torka i solen minskar du risken för missfärgning av kalk. Solens ultravioletta ljus kommer att bleka kläderna och få dem att se snygga och vita ut igen.

Av samma anledning bör du inte hänga mörka handdukar, lakan och liknande på tork i solen om du vill undvika missfärgning.

15 november 2020 Camilla Albrechtsen
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump. Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa...

12 enkla vanor som människor med rena hem har

Städa och hygien Drömmer du också om att ha ett hem som alltid är rent och där du kan välkomna oanmälda gäster med gott samvete? Med dessa enkla vanor ser ditt hem...