Foto: Istockphoto

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras!

Städa och hygien

Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Av: C. Dahl, 16 september 2021

Missar du dessa ställen när det är dags att storstäda? Några av dessa platser kan faktiskt vara så fulla av bakterier att de kan göra hela familjen sjuk. Därför har vi samlat åtta vanliga ställen i huset som många glömmer när det är städdags!

 

1. Uttag

Annons

De flesta rör vid sina uttag flera gånger om dagen, men ändå är det en av de platser i hemmet som oftast glöms bort vid städning. Varför? Folk tänker helt enkelt inte på alla bakterier som ackumuleras på eluttagens ytor.

 

Gör det därför till en vana att torka av dina uttag med en trasa när du städar – eller åtminstone då och då.

 

2. Handtag på dörrar och kylskåp 

Förutom uttag har vi daglig kontakt med olika handtag i hemmet. Även om du kanske tycker att dina händer alltid är tillräckligt rena och att dina handtag därför inte behöver rengöras, kan du aldrig veta när dina gäster eller familjemedlemmar senast tvättade händerna. Torka därför av handtagen med en trasa då och då.

 

3. Spolknappen på toaletten

Hur ofta torkar du av spolknappen på din toalett? De flesta svarar faktiskt "sällan" eller "aldrig". Försök sedan tänka på hur ofta du eller andra i ditt hushåll trycker på knappen. Är det 1, 2, 3 eller kanske över 10 gånger om dagen? Glöm inte bort att de allra flesta trycker på spolknappen direkt efter att de har varit på toaletten. Det vill säga innan de tvättar händerna. Således är spolknappen en av de värsta bakteriebomberna i ditt hem som de flesta inte ens tänker på är smutsig.

 

Undvik sjukdomar och spridning av koliforma bakterier genom att tvätta knappen med rengöringsmedel några gånger i veckan.

 

4. Handtaget på kranen

En annan plats i badrummet som många glömmer att rengöra är handtaget på kranen. Här är det återigen värt att komma ihåg att du rör vid handtaget på kranen strax efter att du har varit på toaletten – det vill säga innan dina händer är rena.

 

För att förhindra att dina händer kommer i kontakt med samma bakterier som du just tvättade av händerna, bör du rengöra kranen ofta med andra ord! 

 

5. Fjärrkontrollen

När rengjorde du fjärrkontrollen senast? Och här menar vi inte bara dammade av den, utan gjorde den helt ren med tvål och vatten? Aldrig? Då är det dags. Många rör vid sin fjärrkontroll flera gånger om dagen, vilket gör fjärrkontrollen till en bakteriebomb utan dess like.

 

Ge därför fjärrkontrollen en grundlig rengöringsomgång, där du putsar allt från de små hörnen och kanterna till alla knappar. Det kommer att ta lite tid, men du kommer att vara nöjd med det i slutändan.

 

6. Telefonen

Du kanske polerar glaset på din smartphone, men rengör du den ordentligt? Du rör vid telefonen otaliga gånger om dagen när du är frisk såväl som när du är sjuk, och med rena såväl som smutsiga händer.

 

Torka därför din telefon med en fuktig mikrofiberduk några gånger i veckan för att ta bort bakterier.

 

7. Tangentbordet på datorn

Du kanske redan gissar vart vi är på väg med den här punkten? Tangentbordet på din dator är också en av de platser som många människor rör vid varje dag, men som de flesta glömmer att städa. Ta bort bakterier och torka regelbundet av ditt tangentbord med en fuktig mikrofiberduk!

 

Om det är svårt att komma ner i sprickorna mellan knapparna kan du använda en liten borste för att få loss smutsen.

 

8. Tvättmaskinen


Paradoxalt nog kan tvättmaskinen också behöva rengöras ibland, även denna kan nämligen bli väldigt smutsig. Här kan du läsa hur du gör rent din tvättmaskin

 

16 september 2021 C. Dahl
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Smarta städschemat som skapar ordning och reda!

Städa och hygien Här är den ultimata att-göra-listan för alla er som vill få in en bättre rutin på städningen, och samtidigt spara tid och ork till annat. Hejdå smuts och kaos!

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...