Foto: Istockphoto

Städvarning: 5 ställen där snusket samlas!

Städa och hygien

Toalettstolen, avloppet och soffan – här är fem snuskiga ställen du ska städa extra noggrant! 

Av: Redaktionen, 20 september 2021

Den här artikeln innehåller kommersiella länkar.

1. Skarvar och kakelfogar 

Annons

Att städa duschkaklet i badrummet brukar vara snabbt avklarat, däremot är fogarna ofta svåra att få rena. Hudavlagringar och annan smuts fastnar lätt mellan plattorna och bildar grogrund för mögel.

Dessa svarta mögelprickar kan också vara svåra att få bort med den vanliga trasan. Ett tips är att gnugga bort fläckarna med hjälp av en tandborste! Vill du underlätta jobbet ännu mer kan du använda en sådan här elektrisk rengöringsborste.

 

 

2. Avlopp

Rensa avlopp – något vi alla måste ta tag i då och då. Smuts, småskräp och hårbollar som fastnar i handfatets avloppssil eller duschbrunn ger lätt en ofräsch lukt, och så småningom blir det helstopp i rören. Antingen rensar du avloppet själv eller ringer en rörjour. Rensar du själv är ett tips att ha den här avloppsrensaren hemma, så är du förberedd när det väl blir stopp. 

 

 

3. Soffan

Glöm inte att städa soffan noggrant då och då. Under soffkuddarna och mellan springorna i soffan samlas det ofta gamla snacksrester, hårstrån och damm. En smart minidammsugare är toppen att ha till hands när du vill komma åt under ryggstöd och i skrymslen. 

 

 

 

4. Disksvampar

Disksvampar och disktrasor är riktig bakteriehärdar. De bakterier som frodas på trasan kan sedan spridas till andra delar av köket, så byt gärna ut den då och då. Du kan också satsa på redskap som inte samlar smuts lika lätt, som den här silkonsvampen. Ett annat tips är att koka disktrasan, så försvinner bakterierna och du kan återbruka den.

 

 

 

5. Toalettstolar 

Glöm inte att vara noga vid rengöringen av toaletten! Speciellt då många toarengöringsmedel får dåligt betyg när det kommer till rengöringsförmåga! Råd och röns undersökning visar att 8 av 16 toalettrengöringsmedel får bottenbetyg för just rengöring och faktiskt inte gör någon nytta alls! 

Som tur är finns det massvis med miljövänliga produkter i skafferiet du kan testa istället. För att ta bort kalkavlagringar i toaletten kan du hälla i en skvätt vinäger i toaletten. Låt verka i en timme och skrubba sedan bort smutsen med en borste. Sugen på att lära dig mer om miljövänlig städning? Här är boken för dig!

 

 

 

20 september 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...