Foto: Istockphoto

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien

Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump.  Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa har listat 11 smarta rengöringsknep!

1. Gör rent ugnen med ättika

Rengör insidan av ugnen med ättika. Häll ättika i en sprayflaska och spraya där det är smutsigt. Sätt ugnen på 50 grader och låt den stå på i 20-30 minuter. Avsluta med att torka av smutsen med en fuktig trasa!

 

Annons

2. Rengör köket med citron

Ett smart tips för att få bort ingrodda matrester i din mikrovågsugn är att göra rent den med citron. Pressa i en hel citron i en skål med vatten. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och sätt på full effekt i cirka två minuter. Därefter är det bara att dra en trasa! Du kan även fräscha upp kylskåpet genom att lägga in citronhalvor i kylen och låta dem stå i några timmar, rengöra din skärbräda från unken doft med citronsaft samt putsa fönster med citronblandat vatten.

 

3. Blanda ihop din egen badrumsrengöring

Städa badrummet med en miljövänlig badrumsspray som du blandar ihop själv!

Du behöver:
2 dl vatten
Saft av en citron
1 skvätt såpa
1 dl ättikssprit 

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser och häll över i en sprayflaska.
2. Skaka väl. Dags att börja städa! 

 

4. Rengör blomvasen med bikarbonat

Ta bort ingrodd smuts med hjälp av det här superenkla knepet. Blanda bikarbonat, vatten och vinäger och häll det i blomvasen. Låt stå i cirka tio minuter, sedan kan du enkelt torka bort smutsen.

Läs mer här!

 

5. Putsa silver med ketchup

Har dina silverbestick fått svarta fläckar? Ett enkelt knep om du vill rengöra dem utan starka kemikalier är att putsa dem med ketchup. Vips så är besticken som nya igen!

Se video på hur du gör här!

 

6. Använd krossat äggskal

Är kaffekannan eller grytan svår att rengöra? Krossa äggskal och använd som skrubb, så försvinner smutsen lätt.

 

7. Rengör ugnsplåten med såpa

Ugnsplåten är ofta svår att göra ren, men med detta knep blir det enkelt. Smörj in din smutsiga plåt med lite såpa. Ställ in plåten i ugnen på 100 grader i cirka 20 minuter. Skrubba sedan enkelt bort smutsen med en svamp!

 

8. Gör rent grillen med kaffesump

Rengör grillgallret med kaffesump. Blanda kaffesump med vatten och lite såpa och skrubba sedan enkelt bort allt fastbränt fett.

 

9. Bakpulver mot stopp i avloppet

Blanda bakpulver och vinäger och häll det i avloppet. Koka sedan upp vatten och häll i!

 

10. Putsa med olivolja

Gör rent rostfritt stål och diskhon med olivolja. Häll lite olja på hushållspapper eller en svamp och gnugga rent!

 

11. Blanda en miljövänlig hushållspray

Gör rent ditt hem med den en spray som fungerar överallt! Blanda fem dl vatten med ½ kapsyl såpa. Häll det i en sprayflaska och skaka väl.

13 augusti 2019
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Så ofta ska du byta dina sängkläder

Städa och hygien Hur ofta ska man byta lakan? Här är expertens svar!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa tipsen på vad du kan använda bikarbonat till!

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Så putsar du fönster – utan ränder!

Städa och hygien En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

5 smarta tips : Så städar du köket med citroner

Städa och hygien Har du några citroner över hemma? Citroner inte bara gott att ha i maten, de är även perfekta att ha till hands när du vill städa köket – helt giftfritt...