Foto: Istockphoto

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien

Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump.  Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa har listat 11 smarta rengöringsknep!

Av: Sara Åhlström, 13 augusti 2019

1. Gör rent ugnen med ättika

Rengör insidan av ugnen med ättika. Häll ättika i en sprayflaska och spraya där det är smutsigt. Sätt ugnen på 50 grader och låt den stå på i 20-30 minuter. Avsluta med att torka av smutsen med en fuktig trasa!

 

Annons

2. Rengör köket med citron

Ett smart tips för att få bort ingrodda matrester i din mikrovågsugn är att göra rent den med citron. Pressa i en hel citron i en skål med vatten. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och sätt på full effekt i cirka två minuter. Därefter är det bara att dra en trasa! Du kan även fräscha upp kylskåpet genom att lägga in citronhalvor i kylen och låta dem stå i några timmar, rengöra din skärbräda från unken doft med citronsaft samt putsa fönster med citronblandat vatten.

 

3. Blanda ihop din egen badrumsrengöring

Städa badrummet med en miljövänlig badrumsspray som du blandar ihop själv!

Du behöver:
2 dl vatten
Saft av en citron
1 skvätt såpa
1 dl ättikssprit 

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser och häll över i en sprayflaska.
2. Skaka väl. Dags att börja städa! 

 

4. Rengör blomvasen med bikarbonat

Ta bort ingrodd smuts med hjälp av det här superenkla knepet. Blanda bikarbonat, vatten och vinäger och häll det i blomvasen. Låt stå i cirka tio minuter, sedan kan du enkelt torka bort smutsen.

Läs mer här!

 

5. Putsa silver med ketchup

Har dina silverbestick fått svarta fläckar? Ett enkelt knep om du vill rengöra dem utan starka kemikalier är att putsa dem med ketchup. Vips så är besticken som nya igen!

Se video på hur du gör här!

 

6. Använd krossat äggskal

Är kaffekannan eller grytan svår att rengöra? Krossa äggskal och använd som skrubb, så försvinner smutsen lätt.

 

7. Rengör ugnsplåten med såpa

Ugnsplåten är ofta svår att göra ren, men med detta knep blir det enkelt. Smörj in din smutsiga plåt med lite såpa. Ställ in plåten i ugnen på 100 grader i cirka 20 minuter. Skrubba sedan enkelt bort smutsen med en svamp!

 

8. Gör rent grillen med kaffesump

Rengör grillgallret med kaffesump. Blanda kaffesump med vatten och lite såpa och skrubba sedan enkelt bort allt fastbränt fett.

 

9. Bakpulver mot stopp i avloppet

Blanda bakpulver och vinäger och häll det i avloppet. Koka sedan upp vatten och häll i!

 

10. Putsa med olivolja

Gör rent rostfritt stål och diskhon med olivolja. Häll lite olja på hushållspapper eller en svamp och gnugga rent!

 

11. Blanda en miljövänlig hushållspray

Gör rent ditt hem med den en spray som fungerar överallt! Blanda fem dl vatten med ½ kapsyl såpa. Häll det i en sprayflaska och skaka väl.

13 augusti 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...