Städa miljövänligt med livsmedel.
Städa miljövänligt med olivolja, bröd och kaffesump! Foto: Istockphoto/Viivilla.se

Städa miljövänligt med matvaror

Städa och hygien

Letar du efter alternativ till att städa med miljöskadliga kemikalier som finns i rengöringsmedel? Det finns flera naturliga sätt att rengöra det mesta där hemma – här är en lista på livsmedel som du kan städa miljövänligt med. Fler tips för att städa med livsmedel hittar du här.

Av: Källa: Helping, 04 juni 2015
 • Citron som desinfektion och blekmedel

  Eftersom citroner innehåller citronsyra fungerar de lite som ett naturligt desinfektionsmedel och kan därför användas till att döda bakterier på allt från köksgeråd till barnens leksaker. Citron kan också användas som naturligt blekmedel för till exempel sängkläder.

  Tips: Vita sängkläder och handdukar kan blekas genom att du blötlägger dem i en del citron och fyra delar vatten. Låt ligga i blöt över natten och torka ute i solen nästa dag.

  Har du fula kalkavlagringar i badrummet? Applicera lite citronsaft med en rengöringssvamp, låt verka i cirka två timmar och skölj sedan av – vips blir det rent!

   

  Källa: Helping

 • Kaffesump absorberar lukt

  Släng inte kaffesumpen – den kan användas till flera smarta saker. Kaffesump är till exempel bra för att absorbera otrevliga lukter från soptunnan eller kylskåpet, eller från händerna efter att du skurit lök och vitlök till exempel.

  Tips: Använd några skedar kaffesump i illaluktande utrymmen. Du kan också underlätta diskningen genom att blötlägga de smutsiga tallrikarna med varmt vatten och ett par teskedar kaffesump innan.

 • Bröd för att damma och ta upp glas

  Det här visste du kanske inte – men bröd är väldigt effektivt att städa med på olika sätt. Bröd är till exempel ett bra alternativ till rengöringssprayer när du dammar, och du kan även rengöra målningar. Att plocka upp glasskärvor är också perfekt att göra med bröd, eftersom det suger upp även de minsta bitarna.

  Tips: Om du vill damma av en målning börjar du med att försiktigt damma den och sedan badda med den degigaste delen av brödet, så att du avlägsnar smutsen. När brödet plockar upp smuts som vi inte ser med blotta ögat faller det isär. Torka målningen med en mjuk borste efteråt.

 • Vinäger och ättika gör rent det mesta

  Med vinäger kan du faktiskt rengöra nästan precis vad som helst. Den vinäger som finns att köpa i matvarubutikerna innehåller ofta cirka 5 % ättiksyra – och ättikan är särskilt bra mot fett och bakterier. Vinäger kan användas till att kalka av köksmaskinerna eller rengöra icke-vaxade golv.

  Tips: För att göra rent din kaffemaskin med vinäger kör du cirka hälften vinäger och hälften vatten genom maskinen. Avsluta med att köra endast vatten några gånger för att slippa vinägerlukt.

  Fler tips för att städa med ättika? Spana in det här.

 • Olivolja mot fula fläckar och lukt

  Olivolja är ett effektivt medel för att ta bort lim från till exempel läder, plast, trä eller andra släta ytor. En trist träyta kan också få lite glans med olivolja, och du kan även använda oljan till att neutralisera lukter från ditt avlopp.

  Tips: Luktar avloppet äckligt? Blanda en matsked olivolja med lite eterisk olja och häll ner i avloppet. Fula fläckar från vatten på rostfri diskbänk? Torka av bänken med ett tunt lager olivolja så ser diskbänken skinande ren ut.

 • Bakpulver rengör effektivt

  Frukter och grönsaker som selleri, persikor och blåbär kan vara svåra att noggrant tvätta från smuts och bekämpningsmedel. Lösningen är att använda bakpulver. Bakpulver fungerar också som ett milt slipmedel och är därför effektivt för att ta bort smuts på vitvaror av krom eller rostfritt stål.

  Tips: För att rengöra smutsiga vitvaror av t ex rostfritt stål doppar du en mjuk och fuktig svamp i bakpulver, gnugga sedan ytan ren. Frukt och grönsaker du vill tvätta av ordentligt blötlägger du i kallt vatten tillsammans med ett par skedar bakpulver i cirka 10 minuter. Skrubba sedan med en pensel.

 • Salt mot fula fläckar och fett

  Med hjälp av salt kan du effektivt ta bort fula fläckar på exempelvis tekoppar. Salt absorberar dessutom fett väldigt bra och är perfekt för att ta bort fläckar med.

  Tips: Använd salt för att förhindra att matspill i ugnen blir hårt och svårt att ta bort genom att strö över salt så fort som möjligt. Ska du diska fettiga ugnsplåtar eller liknande kan du tillsätta salt innan så att fettet absorberas, torka sedan av.

  Bonustips: Blanda salt, bakpulver och ättika när du rensar avloppet i duschen. 1 kopp salt, 1 kopp bakpulver och en halv kopp vinäger blandas samman och hälls ner i avloppet, låt verka i 10 minuter och avsluta genom att hälla över ett par liter kokande hett vatten.

 • Eteriska oljor mot dåliga lukt

  Eteriska oljor motverkar dålig lukt och kan därför användas istället för kemiska produkter.

  Tips: Cirka 25 droppar eukalyptusolja i tvättmaskinen när du tvättar lakan och påslakan är perfekt för att hålla dammkvalster borta – de avskyr nämligen den doften. Genom att tillsätta några droppar eteriska oljor som lavendel eller citrongräs i vatten kan du även rengöra fönstren bättre.

Visa allt innehåll
04 juni 2015 Källa: Helping
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...