En studie visar att en aluminiumburk kan vara täckt av tarmbakterier.
En studie visar att en aluminiumburk kan vara täckt av tarmbakterier. Foto: Istockphoto

Sluta dricka direkt från burken – så snuskig är den!

Städa och hygien

En australisk studie kommer få dig att ändra dina dryckesvanor, från och med nu dricker du aldrig mer direkt från burken…

Av: Camilla Albrechtsen, 26 oktober 2020

Att vi människor utsätts för mängder av bakterier, organismer och enzymer varje dag är oundvikligt. De flesta är heller inte farliga – men vem vill ha tarmbakterier direkt i munnen?

Många gånger är det saker vi inte tror är så smutsiga som faktiskt är bland de allra värsta smutshärdarna – som, visar det sig, burkar för läsk och annan dryck. Dricker du direkt från burken kommer du att utsätta dig för värre bakterier än du förmodligen tror. Det visade en studie av det australiensiska företaget EarthEcco.

De testade hur smutsig miljön runt oss är i vardagen – och resultaten var chockerande. Mängden smuts mättes enligt RLU (relativ ljusenhet), där resultat under 30 RLU innebar att föremålet var rent men vid 135-300 RLU gick gränsen där det var läge att börja oroa sig. RLU för läskburkar var mycket högre än så. När EarthEcco testade en vanlig läskburk, mätte den 1146 RLU! Som jämförelse mätte en toalettstol cirka 980 RLU.

 

Annons

Läs också: Här är våra snuskiga badrumsvanor!

 

Aluminiumburkar för exempelvis läsk är alltså extremt smutsiga och dessutom visade det sig att ytan var täckt av många bakterier (inklusive koliforma), organismer och enzymer som kan göra dig allvarligt sjuk.

– Det chockade mig att burkläsken var smutsigare än en toalettstol. Det hade varit renare att dricka direkt från toan än ur en burk, säger Jake Tyson, VD för EarthEcco. 

Han svär att han i framtiden kommer att dricka ur sugrör om han känner för en läsk. Det kanske är dags att börja överväga att inte dricka direkt ur burkar i framtiden. Häll upp drycken i ett rent glas eller använd ett sugrör istället.

Källa: news.com.au

26 oktober 2020 Camilla Albrechtsen
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Rengöra silikonfogar

Städa och hygien Silikonfogar blir snabbt smutsiga och mörka, och du känner garanterat till det hårda och svåra arbetet med att rengöra dem. Men med dessa knep kan du enkelt få dem strålande vita igen.

Så blir dina vita kläder vita igen

Städa och hygien Har din favoritblus blivit gul efter tvätt, eller har de vita byxorna blivit matta och grå? Här är de bästa tvättipsen för att göra dina kläder skinande...

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Rengör diskmaskinen – 3 enkla steg!

Städa och hygien Tvättar inte maskinen ordentligt rent? Finns det mat och smuts kvar när programmet är klart? Då kan det vara dags att rengöra diskmaskinen – vi guidar!

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa tipsen på vad du kan använda bikarbonat till!

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...