Vi ger bästa tipsen på snabb rengöring av huset.
Vi ger bästa tipsen på snabb rengöring av huset. Foto: Istockphoto

Så städar du hela huset – på en timme

Städa och hygien

Behöver du få rent i huset NU? Eller äts all tid upp av ändlöst fejande? Lugn! Vi visar dig de bästa knepen för att blixtsnabbt göra rent hemma.

Av: Heidi Sinding-Larsen och Nanna Danborg-Aamand, 30 november 2020

Det finns många smarta sätt att vara snabb och effektiv när du städar ditt hem. Följ dessa knep så får du rent på bara en timme – och mer tid att umgås med familjen, fixa med lördagsmiddagen eller slå dig ner i soffan med en god bok.

Innan du kan göra en snabb städning av huset så behöver det vara undanplockat överallt, så att det går lätt att komma åt med trasa och rengöringsprodukter. Du behöver också plocka fram alla redskap du behöver.

Tips på effektiv städning 

Annons

Det är också viktigt att du fokuserar på uppgiften och inte låter dig distraheras av ringande telefoner eller barn som springer runt och leker. Ge gärna barnen en uppgift, som att torka av listerna. Hjälper barnen till går städningen enklare och snabbare.

Det är också viktigt att du rengör uppifrån och jobbar dig ner mot golvet. På så sätt undviker du att det hamnar damm på områden du redan har rengjort. Istället hamnar all smuts på golvet, där dammsugaren så småningom fixar det sista.

15 minuter: Dammtorka

Torka av damm med en torr mikrofiberduk. En våt trasa lämnar vanligtvis ränder, vilket ofta leder till mer arbete. Använd endast våt trasa om du behöver ta bort fläckar.

10 minuter: Badrum

Börja med att spruta kalkborttagningsmedel i dusch och handfat. Rengör toaletten och spegeln medan avkalkaren verkar. Använd sedan en svamp och mycket vatten för att ta bort avkalkningsmedlet. 

8 minuter: Kök

I köket finns det ofta fläckar som kräver en fuktig trasa. Rengör alla synliga ytor: bord, skåpsluckor, bänkskivor, köksutrustning …

 

Läs mer: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

20 minuter: Dammsugning

Nu när alla ytor högre upp har rengjorts är det dags att sätta igång dammsugaren. Se till att påsen inte är för full innan du startar dammsugningen. Annars kommer du bara att virvla upp dammet istället för att det sugs in effektivt i dammsugaren.

När du dammsuger är det en bra idé att börja i de inre hörnen av rummet och sluta vid dörren. På så sätt undviker du att dra runt smutsen där du just dammsög.

7 minuter: Fläckar på golvet

Istället för att tvätta golvet i alla rum i hela huset kan ta bort bara de synliga fläckarna. Så länge du har dammsugit ordentligt kan du helt enkelt ta en fuktig trasa och torka av där det behövs.

Har du tid över kan det dock rekommenderas att du prioriterar att tvätta golvet i köket och i badrummet, eftersom det oftast är här golvet blir som mest smutsigt.

Obs! Om du har ett väldigt stort hus kan städningen naturligtvis ta mer än en timme.

30 november 2020 Heidi Sinding-Larsen och Nanna Danborg-Aamand
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump. Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa...

12 enkla vanor som människor med rena hem har

Städa och hygien Drömmer du också om att ha ett hem som alltid är rent och där du kan välkomna oanmälda gäster med gott samvete? Med dessa enkla vanor ser ditt hem...