Kalkavlagringar i diskmaskinen sänker vattentrycket och gör att diskmaskinen inte tvättar helt rent.
Kalkavlagringar i diskmaskinen sänker vattentrycket och gör att diskmaskinen inte tvättar helt rent. Foto: Istockphoto

Så avkalkar du diskmaskinen

Städa och hygien

Diskmaskiner måste avkalkas precis som tvättmaskiner. Här är 3 enkla sätt att avkalka diskmaskinen – och anledningen till att du bör komma ihåg att göra det.

Av: Mikkel Hede, 26 november 2020

Diskmaskinen måste avkalkas regelbundet. Annars kan den sluta diska rent ochplötsligt får du kalk på glasen och kalkavlagringar på tallrikar och bestick. Hur ofta det behöver göras beror på hur hårt vattnet är där du bor. Är vattnet hårt och kalkhaltigt krävs det avkalkning oftare. Men satsa på minst en gång om året, och gärna två för att vara på den säkra sidan. Bor du i områden med hårt vatten kan det krävas tre till fyra gånger per år. Kalkavlagringar i maskinen sänker nämligen vattentrycket och gör att diskmaskinen inte tvättar helt rent.

Därför uppstår kalkfläckar

Annons

Det är inte alla som har salt i sin diskmaskin, men en bra anledning till att ha det är för att det drastiskt minskar behovet av avkalkning. Många diskmaskiner har en lampa som börjar lysa när det är dags att fylla på salt. Behållaren för diskmaskinssalt bör finnas i botten på insidan av din diskmaskin, för instruktioner kolla i din diskmaskins instruktionsbok. När du adderar salt, se upp så att inget hamnar utanför behållaren eftersom salt kan repa glas.

Om kalkfläckar börjar synas i diskmaskinen är det troligt att du använt för lite eller för finkornigt salt. Salt hjälper till att binda kalk i vattnet och det minskar dessutom drastiskt behovet av avkalkning. Om du använder finkornigt salt i diskmaskinen kan du överväga att byta till ett grövre salt, vilket är mer effektivt. Du ska inte använda vanligt salt i din diskmaskin utan kolla efter ett särskilt specialsalt för diskmaskiner, det går att köpa i livsmedelsaffärer.  

Läs också: Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Så avkalkar du diskmaskinen

Om dina kalkproblem kvarstår efter att du ändrat din saltdosering så finns det andra lösningar. 

Här är tre enkla sätt att avkalka diskmaskinen, välj den metod som passar dig bäst. 

1. Rengör diskmaskinen med ättika

Det enklaste tricket är att använda ättika. Häll ungefär en halv liter i diskmaskinens botten och kör ett program med högsta möjliga temperatur. Om du har glas eller annat porslin med kalkflagor på kan de få åka med. Du kommer att bli förvånad över hur effektivt och snabbt ättika kan ta bort kalk från glas och servis.

2. Använd citronsyrapulver för avkalkning

Du kan också använda citronsyrapulver, vilket går att hitta i livsmedelsbutiker. Lägg innehållet från en påse citronsyrapulver i diskmedelsbehållaren och kör ett vanligt program. Följ sedan upp med ett extra diskprogram utan vare sig diskmedel eller citronsyra för att skölja rent.

3. Använd avkalkningsmedel för diskmaskiner 

Det finns många olika avkalkningsprodukter på marknaden. Behållare som placeras upp och ner i tvättstället, eller tabletter som placeras i diskmedelsbehållaren – se anvisningar på produkten du valt. Kom ihåg att köra ett program utan diskmedel efteråt.

26 november 2020 Mikkel Hede
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Så putsar du fönster – utan ränder!

Städa och hygien En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

10 steg: Så gör du badrummet skinande rent på rekordtid

Städa och hygien Många drar sig för att städa badrummet. Särskilt toaletten. Men det behöver inte vara så ansträngande. Här är en guide till hur du lättast får ett...