Hur skitig är din diskmaskin?
Hur skitig är din diskmaskin? Foto: Istockphoto

Rengör diskmaskinen – 3 enkla steg!

Städa och hygien

Tvättar inte maskinen ordentligt rent? Finns det mat och smuts kvar när programmet är klart? Då kan det vara dags att rengöra diskmaskinen – vi guidar!

Av: Camilla Albrechtsen, 05 november 2020

När du ställer in smutsiga tallrikar, skålar och bestick i diskmaskinen utan att städa ur den kontinuerligt kommer skräp och bakterier samlas i den och den kommer att sluta diska helt rent.

Ingen vill diska i en smutsig diskmaskin. Så länge mekaniken i din diskmaskin fungerar är det heller inget du behöver finna dig i. 

Michael René, docent vid Institutionen för hälsovetenskap vid Metropolskolen i Köpenhamn, är expert på hygien, rengöring och diskmaskiner. Hans tips för att undvika bakterier i diskmaskinen är att komma ihåg de tre gyllene ingredienserna för en framgångsrik diskning: 

– Se alltid till att det finns diskmedel, sköljmedel och salt i maskinen, så att diskmedlets effekt blir helt optimal. Annars kan tvålavlagringar bildas och då fungerar inte diskmedlet lika effektivt, säger Michael René.

Annons

 Dessutom tipsar han om hur du kan ta kål på bakterier:

 – När maskinen har diskat klart, låt gärna servisen torka vid en hög temperatur eftersom det kan döda bakterier, säger Michael René.

Har du dessutom sett till att rengöra diskmaskinen kan disken knappast bli annat än skinande ren.

 

Läs också: Så här rengör du köksfläkten 

 

Här är tre tips för effektiv rengöring av diskmaskinen:

  1. Töm filtret från smuts och matrester. Skölj filtret rent med diskmedel och vatten. 
  2. Om din diskmaskin drabbats hårt av smuts kan du hälla klorhaltigt rengöringsmedel eller såpa i diskmedelsfacket och köra tre 60-gradersprogram efter varandra. Kör sedan ett program utan medel, för att skölja ur maskinen noggrant.
  3. Torka av spolarmarna (kolla att där inte samlats smuts), inredning och luckan (även kanterna).

Behöver diskmaskinen avkalkas kan du hälla två till tre matskedar citronsyrapulver eller en till två deciliter ättika i diskmedelsfacket och köra ett kort program. Kör sedan ett extra program för att spola bort alla rester.

05 november 2020 Camilla Albrechtsen
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Rengöra silikonfogar

Städa och hygien Silikonfogar blir snabbt smutsiga och mörka, och du känner garanterat till det hårda och svåra arbetet med att rengöra dem. Men med dessa knep kan du enkelt få dem strålande vita igen.

Så blir dina vita kläder vita igen

Städa och hygien Har din favoritblus blivit gul efter tvätt, eller har de vita byxorna blivit matta och grå? Här är de bästa tvättipsen för att göra dina kläder skinande...

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du!