Foto: Istockphoto

Så putsar du fönster – utan ränder!

Städa och hygien

En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

Så putsar du fönster – utan ränder

Smutsigt fönster

Smutsiga fönster blir ett minne blott!

Ränder på nytvättade fönster uppstår inte av sig själv! Varmt vatten, vertikal skrapning, brist på överlappning och långsam tvättning ger garanterat streck på dina rutor. Satsa på att använda kallt och rent vatten med diskmedel samt rätt teknik och verktyg så kommer du att få nytvättade fönster utan ränder. Kom ihåg att byta tvättvatten då och då när vattnet börjar bli lite smutsigt!

Annons

Du behöver:

  • En hink med kallt vatten med diskmedel i
  • En fönsterskrapa
  • En mjuk och luddfri trasa

Hemligheten? Tvätta snabbt! 

Hemligheten är att tvätta fönstret noggrant och snabbt. När fönstret är vått, ta en fönsterskrapa och skrapa horisontellt och vrid handleden i hörnen i en jämn, snabb takt. Några centimeters "överlappning" mellan spåren är också viktigt.

Torka fönstret med en bomullstrasa

Torka runt fönsterkanten med fönsterskrapan och med din luddfria trasa. Fönsterskrapan måste vara av god kvalitet, det vill säga en skrapa med gummi av hård kvalitet utan rispor. En mjuk, luddfri och tvättad bomullsduk är också oumbärlig när det är dags att torka dina fönster.

Höjden kan vara ett problem

Har ditt hus två våningar? Få människor gillar att stå på 3-5 meters höjd och tvätta fönster. Försök att tvätta dem från insidan om möjligt – eller överväg att beställa fönsterputsning för dina ytterfönster. Om du väljer att beställa fönsterputs kommer priset bero på antalet fönster och deras plats, och särskilt om det är glasfönster eller stora glasytor.

 

Läs också: Så fixar du ett skinande rent hem – här är våra bästa knep!

 

Putsa fönster – knep för ett bra resultat

 

3 myter om att putsa fönster

  • Putsa fönster med vinäger och alkohol om fönstret är extra smutsigt eller färgat av nikotin.

Fel! Inget av dessa alternativ behövs. Kallt vatten med lite diskmedel räcker.

  • Tidningspapper gör fönstren blanka!

Fel! Det kanske hjälpte på den tiden när tidningar trycktes i blyfärg. Men idag "svettas" tidningar mer än vad de torkar upp.

  • Polera inte fönster i solskenet!

Fel! Du kan tvätta fönster i alla väder, så länge vattnet är kallt och rent och du är tillräckligt snabb.

 

Läs också: Rengör miljövänligt med ättika

23 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Så ofta ska du byta dina sängkläder

Städa och hygien Hur ofta ska man byta lakan? Här är expertens svar!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa tipsen på vad du kan använda bikarbonat till!

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump. Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa...

5 smarta tips : Så städar du köket med citroner

Städa och hygien Har du några citroner över hemma? Citroner inte bara gott att ha i maten, de är även perfekta att ha till hands när du vill städa köket – helt giftfritt...