Proffsens bästa städtips!

Städa och hygien

Har barnen geggat ner skinnsoffan eller måste du panikstäda innan gästerna kommer? Här får du bästa knepen för ett rent och snyggt hem.

Marléne Ericsson, vd på städföretaget Fejax och känd från Rent hus i TV4. Foto LinusHallsénius/TV4

Bästa kuren för skinnsoffan

Annons

Riv ner en hård tvål av typ Barnängen med lika mycket vatten och olivolja

(1 dl tvål + 1 dl vatten + 1 dl olja) och blanda till en homogen massa. Pensla på soffan med en brödpensel eller liknande och låt verka i cirka 15 minuter. Ta bort med vatten och disktrasa. Se till att du tar hela soffan för skillnaden blir total!

Tänk på detta!
En skinnmöbel kan vara klädd med olika lädertyper som är behandlade på olika sätt. Ta noga reda på vilken lädertyp din möbel har och om den är lämplig att rengöra på detta sätt. Prova alltid på liten, skymd, yta först.
/Red.

Bästa kuren för tygsoffan

För soffan som inte går att klä av och tvätta. Fukta ett lakan och lägg på soffan. Slå med baksidan av en klädborste på lakanet. Smutsen fastnar!

Renaste fönsterbrädan

Torka ren marmorskivan. Ta en ulltrasa eller en ullstrumpa och gnid in skivan med transparant skokräm eller bilvax. Det gör så att inte vattnet får fäste på bänkskivan. Ringar efter blomkrukor och vatten försvinner!

Kemtvätt för madrassen

Strö bikarbonat på madrassen. Låt verka. Dammsug bort. Voilá!

Renaste mikron med citron

Ställ in en skål med vatten och några citronskivor i mikron och sätt på full effekt i cirka två minuter. Torka ur.

Dammfria persienner

Ta på dig ett par fingervantar av bomull. Torka av lamellerna med fingrarna. Är persiennerna mycket smutsiga bör du torka av dem med en fuktig trasa först.

Marie-Louise Danielsson Tham, veterinär och professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. Känd från teveprogrammet Rent hus i TV4. Foto Marcus och Schiött

Låt det aldrig ”höga till” sig

Lägg undan kläder och föremål på dess rätta platser direkt efter användandet. Då slipper du lägga tid på att plocka undan grejer och kan börja städa genast.

Köp bra redskap

Tänk på att städutrustning också blir utsliten. Investera i nya och funktionella städredskap och trasor.

Ta det du har hemma

Diskmedel och såpa fungerar bra för vanlig veckostädning. Syra, exempelvis ättiksyra eller citronsaft tar bor kalk- och järnbeläggningar. Använd inte på marmor!

Bästa tipset för rena fönster

Fönstertvätten går lätt som en plätt med hjälp av luddfri trasa, skrapa och luddfritt hushållspapper. Blanda 5 liter vatten, 1/2 deciliter ättiksyra och en skvätt diskmedel.

Nina Johansson, Städexpert och Teamledare på Hemfrid, www.hemfrid.se

Städa med musik

Hallen och alla gemensamhetsutrymmen bör städas igenom ordentligt. Fixa en färgklick med textil eller blommor så. Städa med musik och inställningen att det här går lätt!

Rent i kök och bad

Lägg energi på köket och badrummet, det är där städningen gör störst skillnad. Rengör fogar extra noggrant. Bänkskivor och golv blir som nya när de slipas lätt och behandlas.

Lägg krut på fönstren

Att putsa fönster gör underverk för känslan av ett helt rent hus. Att förstärka sina glasklara fönster med ljus/lyktor, plädar och kuddar ger det där lilla extra.

Fräscha upp i sovrummet

Läs även:

Städa miljövänligt med matvaror

Letar du efter alternativ till att städa med miljöskadliga kemikalier som finns i rengöringsmedel? Det finns flera naturliga sätt att rengöra det...

Vädra madrassen, tvätta täcken och kanske är det dags för nytt överkast och nya kuddar?

Bränn inte ut dig!

En riktig storstädning då alla rum blir rengjorda från tak- till golvlister i alla rum är ju efterlängtad minst två gånger per år. Anlita någon om du behöver hjälp.

12 september 2011
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa tipsen på vad du kan använda bikarbonat till!

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump.  Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa har listat 11 smarta rengöringsknep!

Fisklukt - nej tack! - Husmorstipset

Städa och hygien Fisk är gott att avnjuta till middag. Det är inte lika härligt när fisklukten vägrar försvinna från händerna efter tillagningen. Så här får du bort...

Det jobbigaste hemma hos mig är...

Städa och hygien Vi har frågat några av våra egna bloggare om deras sur­degar hemma!

Gifter i dammtussarna hemma

Städa och hygien Inte ens när vi sover slipper vi gifter i vår miljö. En cocktail av miljöfarliga ämnen döljer sig i dammet under våra sängar visar en undersökning som Naturskyddsföreningen har gjort.

Krönika: Tröttna inte!

Städa och hygien Mina senaste kalsonger är tillverkade av bambu. Nej, de sticks inte alls.

Krönika: Leve bakterierna!

Städa och hygien Det finns bra bakterier och det finns dåliga. Bra bakterier är exempelvis sådana som håller igång våra magar. Dåliga bakterier är sådana som bland...