Proffsens bästa städtips!
För ett rent hem är bra städgrejor är lika viktigt som smart möblemang. Vi har pratat med en inredare och en trebarnsmamma hur man lyckas.
Det är flera faktorer som bidrar till resultatet, bra städgrejor är lika viktigt som ett smart möblemang. Vi har pratat med en inredare och en trebarnsmamma om hur man lyckas.
Ewa Kewenter, inredare
1. Hallen är ofta en stökzon. Finns där inga skåp - ställ dit skåp, eller bygg hyllor för skor, vantar halsdukar etc. Gärna vägghängda skåp och hyllor vilket underlättar städningen. Försök rationalisera bort allt från golvet, där skall helst vara helt fritt fram för sopborste eller dammsugare.
2. Om toalettstolen skall bytas häng den på väggen. Då slipper man alla svårstädade prång bakom stolen. Det är lätt att glömma att städa under badkaret. Praktiskt är att enkelt kunna haka av fronten eller ha badkar med fötter.
3. Kakel eller klinker på golvet är lätt att torka av. Både i våtutrymmen och i hallen.
4. I köket har det under lång period varit modernt att ha överskåp som inte nått ända upp till tak. Svårstädat och slöseri med förvaringsutrymme. Hur ofta kliver man upp och torkar av de skåpen? Låt köksskåpen gå ända upp till taket. Bra förvaringsutrymme för julpynt och annat man sällan använder.
5. Ordna med städskåp på alla våningar om ni har ett flervåningshus. Det är aldrig roligt att springa efter trasa och såpa upp och nedför trappor. Ett städskåp måste vara lättillgängligt.
6. Under funktionalismens genombrott på 1920-tal skalade man bort allt som kunde dammsamla, till exempel gamla så kallade spegeldörrar täcktes med en hel skiva, vips slapp man damma dörrarna. Höga breda golvlister togs bort och glasytorna blev större och därmed enklare att putsa. Den som bor i ett gammalt hus och inte uppskattar charmen med det kan studera funktionalismens åtgärder. Men skönheten vinner ofta över latheten.
7. Textilier dammar. Är man rädd för damm, undvik textil prakt i överdos.
8. Möblera luftigt med fria ytor.
9. I vårt mörklagda vinterland är det bra att ha bra allmänbelysning det underlättar vid städning. Däremellan är det bättre att ha det släckt - trevligare och man ser inte dammet.
10. Om man älskar prylar kan man trösta sig med att man ser dem när man dammar dem.
Johanna Wieslander är en mästare på organisation och har tre barn i åldrarna, 4, 9 och 11 år. Hon har tre "grundregler" för hur man håller hemmet organiserat i hennes familj.
1. Gör det så enkelt som möjligt!
2. Låt inte sakerna (stöket) synas!
3. Låt aldrig en sak ligga på en "mellanlagringsplats" utan ta den direkt till sin slutliga destination.
- De värsta "stökzonerna" är hallen, köket och barnens egna rum, inklusive deras smutstvätt. Dessa zoner är viktigt att fokusera på! Har man dem under kontroll kommer hemmet att se mycket mer välstädat ut än vad det egentligen är, tipsar hon.
Hallen
Ha skåp och garderober i hallen istället för krokar och hatthyllor, då syns inte leriga vinteroveraller och fula reklamkepsar. Bakom garderobsdörren eller draperiet bör det dock finnas krokar i respektive barns höjd! En jacka slängd på golvet i hallen betyder ofta att barnet inte nådde upp till en krok! Ett tips är att sätta upp krokar på insidan av garderobsdörren i olika höjder. I vissa garderober/skåp kan man också sätta upp "skopinnar" där barnen själva kan hänga upp sina skor.
Tvätt
Tvätten sorteras efter färg i olika smutstunnor i tvättstugan hemma hos Johanna. I tvättstugan finns en plastlåda per person (gärna märkt med namn) där man lägger plagget efter att det har strukits.
Barnrummet
Här behövs bra förvaringsmöjligheter till alla leksaker, gosedjur och teckningar! Även i lekrummen är det bra att ha skåp. Har man massa hyllor och öppen förvaring ser det stökigt ut om inte alla nallar står i givakt hela tiden (vilket inte nallar gör).
Lådor med lock är bra att ösa ner saker i. Märk gärna upp lådorna (klistra kanske på en bild av innehållet så att små barn vet var de ska lägga sakerna). Bilar, kassettband, dockor, duplo, lego, riddare eller vad det kan vara. Barn gillar faktiskt organisation bara de förstår systemet. Gör det lätt för dem att städa. Man behöver inte ens kalla det "att städa" utan mer att prata om var olika saker "bor". För att slippa kläder på golvet kan barnet ha en egen smutstunna i sitt rum.
Redaktionen rekommenderar
Så ofta ska du byta tandborste
Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste!
10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem
Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...
Så bekämpar du fuktskador och mögel
Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...
Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?
Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?
Städa med bikarbonat – så gör du!
Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...
Så gillrar du fällorna
Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...
Enkla sättet att rengöra kakelfogarna
Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du!
Så putsar du fönster – utan ränder!
Städa och hygien En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.
10 steg: Så gör du badrummet skinande rent på rekordtid
Städa och hygien Många drar sig för att städa badrummet. Särskilt toaletten. Men det behöver inte vara så ansträngande. Här är en guide till hur du lättast får ett...