Läsarfråga: Hur städar man effektivt?

Städa och hygien

Vad finns det för knep om man inte tycker om att städa? Var är det som smutsigast? Städexperten svarar! 

Jag ogillar att städa och är dålig på det. Om man vill vara tidssmart, vad är bästa tipsen och var är värsta snuskfällorna?  
Ostädad

Svar: 

Annons

Det bästa är att “småstäda” kontinuerligt, då slipper du alla högar som gör det jobbigt att städa. Den gamla devisen “gå aldrig tomhänt” är bra, lägg saker på sin plats när du ändå är i farten. Och se till att alla saker har sin plats!

De värsta snuskfällorna är i duschen och runt toalettstolen, där är det effektivt att använda en så kallad mirakelsvamp (hittas i vanlig matbutik). Torka sedan av med en gammal handduk som du ändå ska tvätta.

När du dammar, gör det systematiskt: Börja i ena ändan och gå i en cirkel (som klockan) så blir det inget extra spring. Använd dammvippa där du inte når, som längst upp på garderoben och på taklamporna. Piska gärna gardinerna med en liten handduk för att få bort damm.

Har du bråttom så är bästa hotellstädtipset att “göra allt rakt”. Häng gardinerna raka, ställ in stolarna och fluffa till kuddarna, så ser det städat ut. Dra ett snabbt tag på alla blanka delar, kranar och diskbänkar så det blänker.

Katarina Gälldin, yrkeslärare i hotellstäd

29 april 2020
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Så ofta ska du byta dina sängkläder

Städa och hygien Hur ofta ska man byta lakan? Här är expertens svar!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa tipsen på vad du kan använda bikarbonat till!

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Så putsar du fönster – utan ränder!

Städa och hygien En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump. Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa...