Det här ska du inte rengöra med ättika!

Städa och hygien

Ättika har fått ett riktigt uppsving och ses numera som ett riktigt mirakelmedel när det kommer till rengöring och husmorstips. Men det finns fyra saker i hemmet som inte tål vätskan.

Av: , 12 oktober 2021

Helt vanlig ättika är lösningen på många problem. Den är perfekt att använda när kylskåpet behöver rengöras noggrant och när papperskorgen luktar.

 

Tänk på att det finns olika sorter ättika och ättiksprit innan du börjar städa, vissa är mer frätande än andra. Läs gärna vår guide: Ättika – vilken sort till vad? 

 

Annons

Men tyvärr kan du inte rengöra allting med ättika! Det här ska du under inga omständigheter rengöra med ättika: 

 

1. Trägolv

Trägolv ska inte rengöras med ättika, speciellt inte ytbehandlade golv. Syran i ättikan kan lösa upp golvytan, så att glansen försvinner.

 

2. Granit och marmor

Syran i ättika kan skada naturliga stenar som granit och marmor. Det tränger in i ytan och kan orsaka fläckar. Använd mild tvål och ljummet vatten istället för ättika när du rengör din köksbänk. 

 

3. Tvättmaskiner och diskmaskiner

Ättika nämns ofta som mjukgörare i tvättmaskinen och som avkalkningsmedel i diskmaskinen. Men se upp, ättikan kan orsaka skador på gummilisterna. Försök därför att inte spilla ut ättikan och var extra försiktig när du häller ner vätskan i facken. 

 

4. Bra köksknivar

Rostfria knivar kan skadas av ättika och det finns ingen anledning att använda vätskan för att rengöra dessa köksredskap. Varmvatten och diskmedel är den bästa lösningen här.

12 oktober 2021
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...