Foto: Istockphoto

Geniala knepet – det här ska du göra när dammsugaren inte suger

Städa och hygien

Har din dammsugare börjat suga dåligt, eller gör den konstiga ljud? Då kan det vara dags att kontrollera vad som är fel. Här är sex tips på hur du underhåller din dammsugare!

Av: Nanna Danborg-Aamand, 28 september 2021

Om din dammsugare suger dåligt kan det tyda på att något är fel. Det kan dock finnas många anledningar till att maskinen krånglar – och ofta är problemet enkelt att åtgärda. Så innan du kastar en egentligen fullt fungerande maskin är det en bra idé att veta vad du ska leta efter.

 

Två typiska problem

Annons

– Om dammsugaren suger dåligt beror det oftast på att filtret är igensatt och blockerar luftflödet i dammsugaren. Dammsugaren håller vanligtvis längre när den behandlas snyggt och om du kommer ihåg att byta filter regelbundet. Helst en gång om året eller vid behov, säger Torben Førsterling, expert på dammsugare, i ett pressmeddelande från Elgiganten.

 

Filtrets uppgift är att rengöra luften som kommer in i dammsugaren. Efter en tid blir filtret smutsigt och fullt. När filtret stoppas kommer luften inte igenom som den ska. Det här kan skada motorn, om den inte får tillräckligt med luft för att svalna.

 

– Det gäller även dammsugarpåsar. Om dammsugaren fungerar och luften inte kommer igenom den fyllda påsen, då kan det bli varmt, understryker Torben Førsterling.

 

6 tips för att underhålla din dammsugare

  • Byt ut filtret regelbundet.

  • Byt dammsugarpåsen innan den fylls – inte efter.

  • Använd helst ett munstycke avsedd för hårda ytor vid dammsugning av trägolv och liknande.

  • Undvik att välta dammsugaren eller stöta den mot väggar och möbler.

  • Undvik att dra dammsugaren runt slangen och sträck inte ut sladden. Använd istället eluttagen i varje rum när du rör dig. 

  • Använd inställningarna på dammsugaren för att få rätt prestanda beroende på om du dammsuger trägolv, mattor eller möbler!

 

Läs också: Dammsugarknepet som får ditt hus att dofta magiskt!

28 september 2021 Nanna Danborg-Aamand
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...