Foto: Istockphoto

Så ofta ska du byta dina sängkläder

Städa och hygien

Hur ofta ska man byta lakan? Här är expertens svar!

När vi rör oss i sängen lossnar massor med bakterier och döda celler. Dessutom svettas vi en hel del när vi sover.
– Det här attraherar dammkvalster, som lever och förökar sig i sängkläderna. Dammkvalstrens avföring innehåller allergener, som kan ge kliande näsa och irriterade ögon, säger hygienprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham.

Så ofta ska du byta dina sängkläder

Hur ofta man ska byte sängkläder beror på hur livssituationen ser ut.
– Om du är sjuk, till exempel förkyld eller har vinterkräksjuka, om du har djur eller små barn som sover i sängen, om du duschar sällan, eller sover naken, då är det läge att byta oftare än i normalfallet.
Vad är då normalfallet?
– Astma- och allergiförbundet rekommenderar att man ska byta sängkläder var fjortonde dag och det tycker jag är en vettig regel som förenar renlighet med miljötänkande. Även vädret spelar in, under sommartid svettas vi till exempel mer. Och givetvis ska du byta om sängkläderna ser smutsiga ut!

Annons

 

Läs också: Familjens bästa Ikea-hack: En säng för hela familjen!

 

Bädda inte sängen direkt!

Lika viktigt som att bädda rent är att inte bädda direkt när du kliver upp ur sängen.
– Låt sängkläderna exponeras för ljus och luft, och vädra några minuter även om det är kallt ute. Låt gärna sängen stå obäddad tills du kommer hem på kvällen. Frisk luft och kyla dödar kvalstren. Kan man ta ut och vädra sängkläderna är det ännu bättre. Man får aldrig bort kvalstren helt, men du kan minska antalet radikalt.

 

Tvätta dina sängkläder rätt

Det är även väldigt viktigt att du tvättar dina lakan i rätt temperatur.
– Tvätta dina sängkläder i minst 60 grader. Det måste vara så varmt för att bakterierna och kvalstren ska dö.

20 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du!

Så putsar du fönster – utan ränder!

Städa och hygien En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump. Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa...

5 smarta tips : Så städar du köket med citroner

Städa och hygien Har du några citroner över hemma? Citroner inte bara gott att ha i maten, de är även perfekta att ha till hands när du vill städa köket – helt giftfritt...