Foto: Stock

Så ofta ska du byta lakan!

Städa och hygien

Hur ofta ska man egentligen byta lakan? Du delar din säng med en hel del bakterier, dammkvalster och döda celler! Så här tar du hand om sängkläderna för att få det rent och fräscht!

Av: Sara Åhlström, 20 januari 2020

När vi rör oss i sängen lossnar massor med bakterier och döda celler. Dessutom svettas vi en hel del när vi sover.

– Det här attraherar dammkvalster, som lever och förökar sig i sängkläderna. Dammkvalstrens avföring innehåller allergener, som kan ge människor som är känsliga allergiska reaktioner, kliande näsa och irriterade ögon, säger hygienprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham. 

 

Så ofta ska du byta dina sängkläder

 

Man behöver dock inte få totalpanik över allt som finns i sängen.  

– Bakterier och hudceller som kommer från den egna kroppen är ju oftast inte farliga. Men såklart, vid fel förhållanden kan det bli en snabb tillväxt av skadliga bakterier, och om man är sjuk eller svettas väldigt mycket, då är det dags att tvätta, säger Mats Johansson, textilexpert vid Textilhögskolan i Borås.

Vad är då normalfallet?

Astma- och allergiförbundet rekommenderar att man byter lakan var fjortonde dag.  

– Det är en vettig regel som förenar renlighet med miljötänk. Hur ofta man ska byta beror på också på livssituationen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Om du har djur eller små barn som sover i sängen, om du duschar sällan, eller sover naken, ska du byta oftare.

Annons

 

Bädda inte sängen direkt!

Även vädret spelar in, sommartid svettas vi till exempel mer. Och givetvis ska du byta om sängkläderna ser smutsiga ut! Se till att inte bädda direkt när du klivit upp, det bästa är om sängkläderna kan få exponeras för ljus och luft under dagen. Vädra gärna i några minuter även om det är kallt ute – frisk luft och kyla dödar kvalstren. Kan man ta ut och vädra sängkläderna är det ännu bättre. Man får aldrig bort kvalstren helt, men du kan minska antalet radikalt. 

 

Tvätta rätt!

  • Sängkläder ska tvättas i minst 60 grader för att bakterierna och kvalstren ska dö.
  • Och byt inte bara lakan – tvätta även kuddarna minst 2 ggr om året och dina täcken 2–4 ggr om året!

 

Visste du att?

  • 83 liter svett producerar vi människor per år, och en hel del hamnar i sängen. När det sedan är varmt och fuktigt ute kan det orsaka en kultur som svampar trivs i.
  • 500 miljoner hudceller tappar vi människor per dag, och såklart många i sängen. I den miljön trivs kvalster, som kan orsaka allergi om man är känslig.

 

Läs också: Familjens bästa Ikea-hack: En säng för hela familjen!

 

20 januari 2020 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...