Har du någon av dessa smarta vanor redan idag?
Har du någon av dessa smarta vanor redan idag? Foto: Istockphoto

12 enkla vanor som människor med rena hem har

Städa och hygien

Drömmer du också om att ha ett hem som alltid är rent och där du kan välkomna oanmälda gäster med gott samvete? Med dessa enkla vanor ser ditt hem alltid rent och snyggt ut – kanske kan du redan bocka av några?

Av: Mette Rostgaard Knudsen, 16 november 2020

Har du någonsin undrat hur människor lyckas hålla sina hem så rena och inbjudande i en stressig vardag? Här guidar vi dig till tolv bra vanor som du enkelt kan kopiera och införliva i din dagliga rutin – utan att det kräver enorma storstädningar varje vecka. Städning kommer aldrig att kännas som en oöverskådlig plikt igen. 

1. Bädda sängen varje dag

Annons

Lägg två minuter på att bädda sängen varje dag. Då ser sovrummet alltid snyggt och prydligt ut. 

 

2. Använd dammsugaren

Har du barn eller husdjur krävs det inte mycket för att hemmet ska bli dammigt och smutsigt. När dammsugaren ändå behöver komma ut ur städskrubben kan den enkelt och snabbt användas för att ge hela huset en omgång. Och med hela huset menar vi allt. Använd det mjuka möbelmunstycket på dammsugaren och kör det på allt från sängbordet till gardiner, lampor, speglar, fönsterbrädor, tv:n och så vidare. 

 

3. Töm diskmaskinen på morgonen

Det tar inte så lång tid, men du får rent på köksbänken och så finns det en sak mindre som måste åtgärdas när du kommer hem, vilket gör det mycket enklare att fixa middag.

 

4. Ha en specifik tvättdag

Beroende på hur många barn som finns i hushållet kan det vara nödvändigt att tvätta varje dag. Men om så inte är fallet kan det vara en stor fördel att utse en eller flera regelbundna tvättdagar. På det sättet vet hela hushållet när tvätten borde ha hittat vägen till tvättkorgen.

 

5. Rengör kylen varje vecka

Det handlar inte om någon grovrengöring av kylen, se bara till att få en snabb översikt över vad du saknar till inköpslistan. Och medan du nu har kylskåpet öppet tar det ingen tid att bara slänga de matvaror som har överskridit utgångsdatumet och torka ur om något skulle ha spillts i hyllorna.

 

6. Använd korgar

Korgar är ett genialt verktyg för att organisera dina saker. Placera en korg vid de mest trafikerade ytorna i hemmet för att undvika att massor av saker sprids omkring. Förslag på platser där det kan vara bekvämt att ha en korg är vid ytterdörren för att bli av med vantar, halsdukar och liknande och i trappan för saker som ska transporteras upp och ner. Du kan också ha en skål på hallbyrån och köksbänken för småsaker som annars tenderar att hamna lite varstans.

 

7. Vänta inte!

Har du till exempel fått ett paket på posten eller liknande, få det ur vägen omedelbart. Packa upp det, ställ sakerna på sin plats och sortera förpackningen direkt.

 

8. Städa köket medan du lagar mat

Dra nytta av tiden och trolla fram lite multitasking. Använd tiden medan kycklingen eller lasagnen är i ugnen för att tvätta av skärbrädan, kniven och kastrullen och sätta tillbaka alla ingredienser på sin plats – då är köket praktiskt taget redan rent när maten är färdig.

Läs också: 10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

 

9. Städa upp före sänggående

Vik ihop filten i soffan, samla ihop prylar som dräller omkring (i en korg om inte annat) och kasta de smutsiga kläderna i tvättkorgen innan du hoppar i säng. Då kan du vakna stressfri i ett rent och fint hem.

 

10. Planera framåt

Ett tips för att bli en superorganiserad person är att ha en delad inköpslista med de andra personerna i hushållet (till exempel via mobilen). På så sätt kan alla enkelt lägga till saker när de tar slut. Tar du till exempel den sista rullen toalettpapper, skriv omedelbart upp det på listan.

 

11. Packa lunchen i förväg

Läs även:

Så putsar du fönster – utan ränder!

En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

Brukar du ha lunchlåda? Gör i ordning den kvällen innan, så får du enkelt ett försprång på morgonen.

 

12. Fokusera på ett rum i taget

Välj ett rum eller område varannan vecka som får en mer omfattande rengöring. Rengör och dammsug allt inklusive golvlister, dörrar, gardiner och så vidare, tvätta fönstren – ta hand om allt. Fokuserar du på ett rum i taget blir processen snabbare och ofta också mer produktiv. 

16 november 2020 Mette Rostgaard Knudsen
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...