Få toaletten skinande ren på nolltid!
Få toaletten skinande ren på nolltid! Foto: Istockphoto

10 steg: Så gör du badrummet skinande rent på rekordtid

Städa och hygien

Många drar sig för att städa badrummet. Särskilt toaletten. Men det behöver inte vara så ansträngande. Här är en guide till hur du lättast får ett skinande rent badrum.

Av: Louise Ankerstjerne Olsen, 10 december 2020

1. Plocka undan

Börja med att ta bort alla toalettartiklar som står framme – passa på att rensa bort sådant som är slut eller som du inte använder längre. Släng smutsiga handdukar i tvätten.

Annons

2. Förbehandla handfat, badkar och kakel

Spraya tvättställ, badkar och kakelplattor med ett universellt desinfektionsmedel. Spraya även toalettens utsida, toalettlocket, toalettringen, tvättställets kant och väggen bakom toaletten. Låt rengöraren sitta på ytorna i fem till tio minuter och torka sedan av.

3. Börja högst upp

Damma av toppen av badrumsdörren, fönster, skåp och lampor. Rengör badrumsspegeln med glasrengöringsmedel och en mikrofiberduk i en s-formad rörelse från topp till botten. 

4. Fortsätt nedåt

Använd en mikrofiberduk lätt fuktad med desinfektionsmedel för att torka av handdukshållare, fönsterbrädor, toalettpappershållare och lister. Arbeta dig runt i rummet som en cirkel så att du kan hålla reda på att du tagit överallt. 

Läs också: Enkla knepet får badrummet att dofta gott hela dagen!

 

5. Rengör resterande ytor

Spraya alla kvarvarande ytor med desinfektionsmedel och torka av med en mikrofiberduk. Torka även av alla produkter som normalt står framme, som din tvålpump, och ställ sedan tillbaka på sina platser i badrummet.

6. Skrubba handfat och töm papperskorgen

Dag att städa handfatet. Använd eventuellt ett rengöringsmedel mot kalk och smuts och låt det verka ett tag. Skölj och torka av handfat och kran med en ren trasa. Töm också soptunnan och torka vid behov av utsidan med en trasa.

7. Rengör toalettens insida

Använd sedan en toalettrengöring för att rengöra insidan av toaletten. Det är viktigt att du torkar av desinfektionssprayen innan du använder toalettrengöringen, eftersom de två medlen i kombination kan utveckla giftiga gaser, vilket kan vara farligt. Skrubba noggrant med toalettborsten och skölj. Fäll ner toalettringen över toalettborsten så att borsten sitter fast och låt den droppa av så, innan du sätter tillbaka borsten i hållaren.

8. Torka av väggar

Torka av de förbehandlade väggarna runt toaletten med hushållspapper. Använd sedan en skrubbsvamp för att rengöra väggarna i duschen och badkaret och skölj sedan med varmt vatten.

9. Använd golvrengöring i duschen

Ta bort vattnet från duschgolvet med hjälp av en golvskrapa. Genom att göra det regelbundet undviker du att det bildas kalkfläckar.   

10. Dammsug och tvätta badrumsgolvet

Avsluta rengöringen av ditt badrum med att dammsuga och tvätta golvet. Börja längst bort från dörren och arbeta dig genom rummet. På platser där du inte kan komma åt med mopp måste du gå ner på knä och tvätta med en mikrofiberduk. 

Källa: realsimple.com

10 december 2020 Louise Ankerstjerne Olsen
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste! 

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 

Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, silverbesticken med ketchup och grillen med kaffesump. Att städa miljövänligt är bra både för dig själv och miljön. Vi i Villa...

12 enkla vanor som människor med rena hem har

Städa och hygien Drömmer du också om att ha ett hem som alltid är rent och där du kan välkomna oanmälda gäster med gott samvete? Med dessa enkla vanor ser ditt hem...