Nervös över att få besök?
Nervös över att få besök? Foto: Istockphoto

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien

Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör tänka på innan dina gäster anländer. 

Av: Christina Krogager Friis, 05 november 2020

1. Fixa en fräsch doft 

Dina gäster har känsliga näsor för nya dofter och kan upptäcka lukter i ditt hem som du själv inte märker. Ett bra tips är därför att få ditt hem att dofta gott. Till exempel genom att låta en gryta puttra med citronskal och kanel i en timme innan gästerna anländer. 

Annons

Puffa till soffkuddarna!

2. Satsa på rena kuddar

Ska gästerna sova över? Tänk på att en bra kudde är lika viktigt som en bekväm säng när det gäller att få en god natts sömn. Se också över kuddarna i soffan, så de är puffade och rena – är de smutsiga kommer soffan inte att vara inbjudande för dina gäster.

3. Städa borden

Ofta är borden magneter för all sorts smuts och röra. Ta därför bort alla gamla tidningar, muggen från morgonkaffet, leksakerna och allt annat som kan ha hamnat där under dagen. 

4. Lägg lite tid på entrén

Det första rummet i ditt hem som dina gäster möter är hallen. Det är här de får sitt allra första intryck av ditt hem. Se därför till att dammsuga, plocka undan eventuella skor som dräller över hela golvet, och jackor som ligger på stolar och bänkar, och fixa allmänt snyggt. Gör också plats för gästernas ytterkläder.

 

Läs också: Enkla knepet gör att badrummet luktar gott hela dagen!

 

5. Fyll på med toalettpapper och rena handdukar

För att gäster ska känna sig välkomna i ditt hem måste de först och främst känna sig bekväma. Kom därför ihåg grundläggande saker som att fylla på toalettpapper och att hänga upp en ren handduk så att gästerna inte behöver be om det.

6. Städa badrummet ordentligt

Dina gäster kommer sannolikt att bilda sig en åsikt om din personliga hygien och allmänna inställning till städning utifrån ditt hem. Här avslöjar inte minst din badrumsstädning mycket om vem du är, så lägg lite krut på att fixa till där! 

7. Se över din belysning

Dålig belysning är inte det värsta du kan utsätta dina gäster för, men det är definitivt något de kommer att märka. Se till att ditt hem har en bekväm och nödvändig mängd ljus; både från direkta och indirekta ljuskällor. Det kommer att lyfta resten av inredningen!

 

Se till så att inga döda krukväxter står och skräpar.

 

8. Satsa på blommor

Det finns inget som lyfter ett hem och gör det vackert, mysigt och hemtrevligt så mycket som en härlig bukett levande blommor. Glöm inte att även se över dina krukväxter, vattna och nyp bort eventuella döda blad.

9. Skapa en privat sfär

Har du övernattningsgäster, se gärna till att de kan få sitt eget rum – även om det är litet!

10. Ge en hjälpande hand

Små saker kan göra stor skillnad. Informera dina gäster om hemmets små konstigheter – ifall badrumslåset inte fungerar, vad det är för kod till ditt wifi, var kaffefiltren finns, eller vad de nu kan behöva veta.

 

Källa: www.domain.com.au

05 november 2020 Christina Krogager Friis
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Smarta städschemat som skapar ordning och reda!

Städa och hygien Här är den ultimata att-göra-listan för alla er som vill få in en bättre rutin på städningen, och samtidigt spara tid och ork till annat. Hejdå smuts och kaos!

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många...

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste!

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskad...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...