Nervös över att få besök?
Nervös över att få besök? Foto: Istockphoto

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien

Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör tänka på innan dina gäster anländer. 

Av: Christina Krogager Friis, 05 november 2020

1. Fixa en fräsch doft 

Dina gäster har känsliga näsor för nya dofter och kan upptäcka lukter i ditt hem som du själv inte märker. Ett bra tips är därför att få ditt hem att dofta gott. Till exempel genom att låta en gryta puttra med citronskal och kanel i en timme innan gästerna anländer. 

Annons

Puffa till soffkuddarna!

2. Satsa på rena kuddar

Ska gästerna sova över? Tänk på att en bra kudde är lika viktigt som en bekväm säng när det gäller att få en god natts sömn. Se också över kuddarna i soffan, så de är puffade och rena – är de smutsiga kommer soffan inte att vara inbjudande för dina gäster.

3. Städa borden

Ofta är borden magneter för all sorts smuts och röra. Ta därför bort alla gamla tidningar, muggen från morgonkaffet, leksakerna och allt annat som kan ha hamnat där under dagen. 

4. Lägg lite tid på entrén

Det första rummet i ditt hem som dina gäster möter är hallen. Det är här de får sitt allra första intryck av ditt hem. Se därför till att dammsuga, plocka undan eventuella skor som dräller över hela golvet, och jackor som ligger på stolar och bänkar, och fixa allmänt snyggt. Gör också plats för gästernas ytterkläder.

 

Läs också: Enkla knepet gör att badrummet luktar gott hela dagen!

 

5. Fyll på med toalettpapper och rena handdukar

För att gäster ska känna sig välkomna i ditt hem måste de först och främst känna sig bekväma. Kom därför ihåg grundläggande saker som att fylla på toalettpapper och att hänga upp en ren handduk så att gästerna inte behöver be om det.

6. Städa badrummet ordentligt

Dina gäster kommer sannolikt att bilda sig en åsikt om din personliga hygien och allmänna inställning till städning utifrån ditt hem. Här avslöjar inte minst din badrumsstädning mycket om vem du är, så lägg lite krut på att fixa till där! 

7. Se över din belysning

Dålig belysning är inte det värsta du kan utsätta dina gäster för, men det är definitivt något de kommer att märka. Se till att ditt hem har en bekväm och nödvändig mängd ljus; både från direkta och indirekta ljuskällor. Det kommer att lyfta resten av inredningen!

 

Se till så att inga döda krukväxter står och skräpar.

 

8. Satsa på blommor

Det finns inget som lyfter ett hem och gör det vackert, mysigt och hemtrevligt så mycket som en härlig bukett levande blommor. Glöm inte att även se över dina krukväxter, vattna och nyp bort eventuella döda blad.

9. Skapa en privat sfär

Har du övernattningsgäster, se gärna till att de kan få sitt eget rum – även om det är litet!

10. Ge en hjälpande hand

Små saker kan göra stor skillnad. Informera dina gäster om hemmets små konstigheter – ifall badrumslåset inte fungerar, vad det är för kod till ditt wifi, var kaffefiltren finns, eller vad de nu kan behöva veta.

 

Källa: www.domain.com.au

05 november 2020 Christina Krogager Friis
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Rengöra silikonfogar

Städa och hygien Silikonfogar blir snabbt smutsiga och mörka, och du känner garanterat till det hårda och svåra arbetet med att rengöra dem. Men med dessa knep kan du enkelt få dem strålande vita igen.

Så blir dina vita kläder vita igen

Städa och hygien Har din favoritblus blivit gul efter tvätt, eller har de vita byxorna blivit matta och grå? Här är de bästa tvättipsen för att göra dina kläder skinande...

Rengör diskmaskinen – 3 enkla steg!

Städa och hygien Tvättar inte maskinen ordentligt rent? Finns det mat och smuts kvar när programmet är klart? Då kan det vara dags att rengöra diskmaskinen – vi guidar!

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

7 superknep för ett rent kök

Städa och hygien Rengör ugnen med ättika, mikron med citron och besticken med bikarbonat. Vi har samlat våra bästa knep för att rengöra köket!

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...

Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Städa och hygien Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du!