Grönska på väg uppåt! Förankra växtstöden ordentligt i marken.
Grönska på väg uppåt! Förankra växtstöden ordentligt i marken.

Bygg snygga växtstöd själv!

Snickar-Björn

Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården. 

Av: Hanna Nolin & Björn Christiernsson, 21 april 2020

Fristående växtstöd är ett bra sätt att skapa rum och nivåskillnader i trädgården. Att bygga sitt eget växtstöd är enkelt och riktigt billigt. Armeringsjärn kan du köpa på ditt byggvaruhus (men det är ganska lätt att få gratis). Fråga hantverkarna på närmaste husbygge som jobbar med grunden. 

 

Rostfri ståltråd och hovtång behövs när man ska naja.

Annons

 För att sammanfoga de olika armeringsnäten eller armeringsjärnen så behöver du naja. Att naja är att snurra en ståltråd runt det du ska sammanfoga med hjälp av t ex en hovtång. Använd en rostfri tråd om ca 1,5 mm tjocklek, (en vanlig najtråd rostar och går sönder efter ca 3–4 år). När man bygger växtstöd är det viktigt att tänka på vindfånget. Ett växtstöd med växter utsätts för samma vindbelastning som ett plank, dimensionera därför alla växtstöd som om du byggde ett plank. 

Så här bygger du: 

Växtstöd med höga och låga växter gervariation i rabatten och skapar spänning och djup. Växtstöden kan också användas som rumsavdelare. Sätt exempelvis två fristående armeringsmattor på rad (se bilden överst i artikeln) och plantera sedan gärna klätterrosor, de fyller ut fint. Mattorna ställer du med ett mellanrum på ca en meter (då får du luftighet i installationen). Gräv sedan ner mattorna ca 30 cm i jorden och förstärk även med två armeringsjärn (20 mm grova) på vardera matta. Låt armeringsjärnen gå ner ca en meter i jorden. Det är viktigt med stabilitet vid blåst och tung snö.

 

Fristående flyttbart växtstöd. Denna fyrbenta konformade variant av växtstöd står väldigt stadig och behöver därför inte grävas ner eller förankras på annat sätt. Det kan givetvis placeras permanent och låtas växa in i tänkt vegetation eller vara fristående på tex en altan med krukväxter som pryder ställningen. Bestäm storleken utifrån hur mycket armeringsnät du har hemma, basen ska vara bred och toppen avsmalnad så att det bildas en spets. Sätt gärna hyllplan, ett eller flera (bra för stabiliteten). 

 

Läs också: Bygg ett vackert rosentorn

 

Växtpelaren är det tredimensionella alternativet och som enlig mig passar på de flesta platser, i rabatten eller på gräsmattan.

Nätet jag köpte var av 5 mm gods och med ett rutnät om 15*15 cm. då varje sida har två rutors bredd är pelaren 30*30 cm och 220 cm hög. Det viktigaste även här är att naja med en rostfri tråd, man kan säkert använda strypes men självklart inte med samma resultat. Viktigt är då att de är uv-beständiga. Pelarna med sina fyra hörn behöver förstärkas upp med ett 8 mm armeringsjärn i varje hörn för att bli stabil. Ska pelaren placeras i mjuk jord och på en plats som inte är utsatt av vind kan de extra järnen som placerats i ytterhörnen vara ca 40 cm längre än buren och vid installation tryckas ner i jorden för att undvika att blåsa omkull. Om buren står på en normal blåsig plats rekommenderar jag att buren görs ca 1/5 längre än vad som ska sticka upp ur marken. Den 1/5 del som är för lång måste istället grävas ner i marken för att fungera som ett jordankare åt ställningen, så den inte blåser omkull. 

 

Tips!

Tänk även på att din trädgård kan gestaltas på två sätt, dagen och natten! Belys dina favoritställen så uppnår du ytterligare en nivå med ditt trädgårdsintresse. (Använd låg volt belysning så får du göra allt jobb själv)

21 april 2020 Hanna Nolin & Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt...

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips!

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.