Bygg snygga växtstöd själv!

Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården. 


Fristående växtstöd är ett bra sätt att skapa rum och nivåskillnader i trädgården. Att bygga sitt eget växtstöd är enkelt och riktigt billigt. Armeringsjärn kan du köpa på ditt byggvaruhus (men det är ganska lätt att få gratis). Fråga hantverkarna på närmaste husbygge som jobbar med grunden. 

 

Rostfri ståltråd och hovtång behövs när man ska naja.

 För att sammanfoga de olika armeringsnäten eller armeringsjärnen så behöver du naja. Att naja är att snurra en ståltråd runt det du ska sammanfoga med hjälp av t ex en hovtång. Använd en rostfri tråd om ca 1,5 mm tjocklek, (en vanlig najtråd rostar och går sönder efter ca 3–4 år). När man bygger växtstöd är det viktigt att tänka på vindfånget. Ett växtstöd med växter utsätts för samma vindbelastning som ett plank, dimensionera därför alla växtstöd som om du byggde ett plank. 

Så här bygger du: 

Växtstöd med höga och låga växter gervariation i rabatten och skapar spänning och djup. Växtstöden kan också användas som rumsavdelare. Sätt exempelvis två fristående armeringsmattor på rad (se bilden överst i artikeln) och plantera sedan gärna klätterrosor, de fyller ut fint. Mattorna ställer du med ett mellanrum på ca en meter (då får du luftighet i installationen). Gräv sedan ner mattorna ca 30 cm i jorden och förstärk även med två armeringsjärn (20 mm grova) på vardera matta. Låt armeringsjärnen gå ner ca en meter i jorden. Det är viktigt med stabilitet vid blåst och tung snö.

 

Fristående flyttbart växtstöd. Denna fyrbenta konformade variant av växtstöd står väldigt stadig och behöver därför inte grävas ner eller förankras på annat sätt. Det kan givetvis placeras permanent och låtas växa in i tänkt vegetation eller vara fristående på tex en altan med krukväxter som pryder ställningen. Bestäm storleken utifrån hur mycket armeringsnät du har hemma, basen ska vara bred och toppen avsmalnad så att det bildas en spets. Sätt gärna hyllplan, ett eller flera (bra för stabiliteten). 

 

Växtpelaren är det tredimensionella alternativet och som enlig mig passar på de flesta platser, i rabatten eller på gräsmattan.

Nätet jag köpte var av 5 mm gods och med ett rutnät om 15*15 cm. då varje sida har två rutors bredd är pelaren 30*30 cm och 220 cm hög. Det viktigaste även här är att naja med en rostfri tråd, man kan säkert använda strypes men självklart inte med samma resultat. Viktigt är då att de är uv-beständiga. Pelarna med sina fyra hörn behöver förstärkas upp med ett 8 mm armeringsjärn i varje hörn för att bli stabil. Ska pelaren placeras i mjuk jord och på en plats som inte är utsatt av vind kan de extra järnen som placerats i ytterhörnen vara ca 40 cm längre än buren och vid installation tryckas ner i jorden för att undvika att blåsa omkull. Om buren står på en normal blåsig plats rekommenderar jag att buren görs ca 1/5 längre än vad som ska sticka upp ur marken. Den 1/5 del som är för lång måste istället grävas ner i marken för att fungera som ett jordankare åt ställningen, så den inte blåser omkull. 

 

Tips!

Tänk även på att din trädgård kan gestaltas på två sätt, dagen och natten! Belys dina favoritställen så uppnår du ytterligare än nivå med ditt trädgårdsintresse. (Använd låg volt belysning så får du göra allt jobb själv)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar