Foto: Björn Christiernsson

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips! 

Pergolan är ett bra exempel på hur man relativt lätt och billigt kan skapa en härlig plats för utehäng såväl som för en familj som växter. Och bäst av allt: Pergolan kräver inget bygglov!

Gjut plintar

Annons

Gjut lika många plintar som pergolan har stolpar, gjut även in passande förankringsjärn. Välj ut önskade virkedimensioner – ju längre spännvidd, desto grövre virke behövs för att det inte ska bågna av sin egen vikt.

Pergolan på bilden är byggd med fyrkantsstock om 150 x 150 mm i tryckimpregnerat virke, vilket jag tycker att du ska välja för att skippa underhåll och få en livslängd på 20–30 år. Lasera med en silvergrå lasyr för att snabbt få samma kulör som naturligt åldrat virke. Den svarta lasyren på bilden kommer även den att övergå i grått om inte behandlingen upprepas i svart.

 

Läs även: Guide – så bygger du en pergola

 

Res stolpar 

Res alla stolpar och placera överliggarna. Sammanfoga med skruv – i dag finns skruvar upp till 300 mm på byggvaruhusens hyllor. För att få en fristående pergola att bli stabil krävs strävor alternativt spaljéväggar mellan vissa stolpar, förslagsvis på en kortsida och delar av en långsida. Att spika en täckande plankvägg är inte tillåtet eftersom det kräver bygglov, men om ”väggen” har en genomsiktlighet på 50 alternativt 75 procent (det varierar mellan kommunerna), så är den byggovsbefriad.

Vill du sedan addera ett trallgolv till pergolan är det lätt gjort med tanke på att regelverket bara behöver fästas in i pergolastolparna. Regnskydd i form av en segelduk får också monteras, då det inte är en per- manent byggnation. 

 

3 tips för din trädgård

1. Permanenta växter 

En trevlig utemiljö är en levande sådan, och den kräver växter. Stora krukor i all ära, men de väger bly och måste nästan alltid vinterförvaras på annat ställe. Jag gillar därför permanenta lösningar där man lämnar öppningar i markstenen eller altanen och planterar där. Växtlighet på fasaden och rötter som växer ner i dräneringen bör dock undvikas. 

 

2. Lättillgänligt växthus

När du planerar din utemiljö, ta med din egen lättja i beräkningen – att släpa på porslin, mat och dryck långa sträckor är inte särskilt lockande i längden. Ett växthus som är dockat med huset och har en direkt anslutning med en egen dörr kommer garanterat att bli välutnyttjat, tack vare sin tillgänglighet. 

 

Läs även: Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

 

3. Belysning i trädgården

En naturskön belysningsstolpe går att göra med vilket träslag som helst, men eken håller längst. En stor betongplint eller bergdubb direkt i berget möjliggör en stabil montering som samtidigt lyfter änden från marken vilket förhindrar snabb framtida röta. Grenar som kapats från stammen bör kläs med exempelvis en kopparplåt för att vatten inte ska kunna tränga in i virket. Glöm inte att barka stocken – i annat fall kommer skadedjuren. 

07 juni 2017
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Törs vi renovera badrummet?

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn listar de vanligaste badrumsfrågorna – och ger sina bästa svar! 

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Läge för carport?

Snickar-Björn Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

Bygg snygga växtstöd själv!

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården.