Foto: Johnér, Björn Christiernsson

Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

Snickar-Björn

Bra byggd förvaring är nyckeln till ett funktionellt och lättstädat hem, men kräver mycket tid och pengar. Det är det värt, tycker Vi i Villas egen hussnickare Björn Christiernsson

Av: Björn Christiernsson, 31 januari 2017

Planera ordentligt

Att bygga förvaring är ofta svårt, kan kräva betydande arbete och blir många gånger dyrt eftersom det går åt förvånansvärt mycket byggmaterial. Planera förvaringen noga innan själva byggandet börjar. 

Annons

Köp färdiga skåp

Om den platsbyggda förvaringen ska rymma många lådor eller skåpluckor brukar det vara billigare att köpa färdiga köksskåp och bygga om dem eller bygga in dem i ett annat skal. 

Krångla inte till det

Vill du bygga en trären förvaringsmöbel i till exempel ek så gör du det riktigt svårt för dig. Alla kapningar måste bli perfekta och skruvarna kan behöva döljas för att uppnå önskad slutfinish. 

Lätt och svårt med mdf

Mdf-skivor är lättarbetade, prisvärda och perfekta att måla på. Men de har också nackdelar som vikten, det extremt fina damm som virvlar runt vid sågning, samt att de är väldigt fuktkänsliga.

3 x förvaringstips 

1. Partytält 

I samband med att jag skulle bygga förvaring ställde jag upp ett partytält för att skydda mig mot regn, men dessvärre kom det snö och skyddet blev platt. Att handskas med stora skivor ute kräver att väderprognosen är på din sida. Kostnad cirka 2 000 kronor.

2. PVC-tält 

Numera håller jag till i ett pvc-tält som klarar både vind, regn och snö. Det här mäter
2,4x6 meter och kostar cirka 4 000 kronor.

3. Container

Behöver du extra förvaring och samtidigt vill kunna låsa en riktig dörr så är containern ett bra alternativ. Dessa containers finns i en mängd olika utföranden men även isolerade. En bättre begagnad 20-fotare (ca sex meter) kostar runt 15 000 kronor.

31 januari 2017 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips! 

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

"Tips för helkaklat badrum"

Snickar-Björn Vi funderar på att helkakla badrummet, är det något speciellt vi måste tänka på? Här är Snickar-Björns svar på läsarfrågan.