Var noggrann när du isolerar för att undvika framtida problem med till exempel fukt och mögel.
Var noggrann när du isolerar för att undvika framtida problem med till exempel fukt och mögel. Foto: Björn Chistiernsson, Istockphoto

Bästa tipsen när det är dags att isolera

Snickar-Björn

Du måste inte vara ett proffs för att isolera på egen hand. Vi i Villas expert Björn Christiernsson förklarar vad du bör tänka på.

Av: Björn Chistiernsson, 04 januari 2017

Vintern 2011 bodde jag och min familj i ett litet fritidshus, där soffan – som stod en decimeter från ytterväggen – knuffats närmare fönstret för att spara golvyta. Två månader senare var både soffan och väggen täckt av mögel, och jag fick mig en snabblektion i tilläggsisoleringens ädla konst.

Det som hade hänt var att soffans vaddering fungerat som tjock tilläggsisolering på insidan och därmed flyttades kondenspunkten, som normalt ska ligga nära yttersidan, till insidan av väggen. 

Att tilläggsisolera ytterväggar på insidan är möjligt, om det görs på rätt sätt, men innebär också en större risk för framtida fukt– och mögelproblem. Målet ska därför vara att göra det från utsidan, inkluderat källarväggar där du önskar mindre värmeutsläpp. Du bör också tajma det med byte av ytterpanel samt fönster för att det ska kännas ekonomiskt motiverat.

Fundera även noga över hur tjock extraisolering som ska läggas på, eftersom risken med utvändig tilläggsisolering är att huset tappar sitt originalutseende med för djupa fönsterhål, för kort takfot samt en grund som hamnar oproportionerligt långt in i förhållande till den nya panelen. 

Annons

 

För proffset: Isolera vinden

Att extraisolera på vinden är oftast mest lönsamt, då åtgärden är relativt billig samtidigt som den största värmeförlusten sker genom taket. Du ska dock vara mycket försiktig vid en sådan åtgärd då det ofta medför fukt- och mögelpro-blem, speciellt på hus byggda före 1980. Anledningen är att husen saknar fuktspärr/plast, och den varma fuktiga luften som alltid har vandrat genom konstruktionen möter nu en mycket kallare vind/luftmassa, och kondense-ras därför lättare till vatten. Max 75 procents luftfuktighet bör du ha på din kallvind.

 

För nybörjaren: När du bygger nytt

Varför plast i väggar och tak? Vår utandningsluft, kokande pastavatten och diverse rengöringsaktiviteter i våra badrum skapar en fuktig luft i våra bostäder. Denna luft vill du inte få in i husets byggmaterial, och lösningen är därför att skapa ett tätskikt i plast så nära väggens insida som möjligt. Fuktig luft tränger vid viss väderlek även in i väggen från utsidan, men är väggen rätt konstruerad så torkar väggen ut av sig själv. Diffusionsöppen ångspärr är ett alternativ till plastfolien och som fungerar bra i rätt konstruktion.  

 

3 miljövänliga väggfavoriter 

Cellulosa

En naturlig del i växternas cellväggar och därmed den vanligaste organiska substansen i naturen. När vi pratar cellulosaisolering i Sverige menar vi oftast isolering av återvunnet tidningspapper. Finns att köpa som lösull, skiva eller drev.

 

Hampa

Ytterligare en helt naturlig produkt som även den har mycket goda isoleregenskaper baserat på förnyelsebara och naturliga råvaror. Hampan är fuktgenomsläpplig och bidrar därmed till en bättre inomhusmiljö. Dessutom förbrukas det mindre energi vid tillverk-ning än av de konventionella isoleringsmaterialen.

 

Lin

Ett isoleringsmaterial från växtriket med fuktbuffrande egenskaper – vilket du vill ha när konstruktionen är diffusionsöppen, det vill säga väggen är lufttät men tillåter fortfarande fuktvandring. Hus med lin får en jämnare luftfuktighet och med det ett skönare inomhusklimat. 

04 januari 2017 Björn Chistiernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips! 

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

Snickar-Björn Bra byggd förvaring är nyckeln till ett funktionellt och lättstädat hem, men kräver mycket tid och pengar. Det är det värt, tycker Vi i Villas egen...