Foto: Istockphoto

Missfärgad våtrumsmatta

Snickar-Björn

Varför är våtrumsmattan inte vit längre, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här.

Av: Björn Christernsson, 22 november 2017

Min våtrumsmatta är missfärgad

Jag renoverade badrummet för cirka fem år sedan, och satte då upp en vit väggmatta. Nu är den inte vit längre utan gul och går inte att skrubba ren, jag har nog provat det mesta. Jag undrar om det faktiskt är själva mattan som ändrat färg? Finns det någon slags färghållbarhetsgaranti när det gäller våtrumsmattor? Kan tilläggas att det gula inte enbart är i duschområdet utan i hela badrummet, det syntes väldigt tydligt när dörrfodret togs bort för målning.

Eva-Lena Johansson

Annons

Svar: Eftersom en vit badrumsmatta/plastmatta gulnar något med tiden är det inte konstigt om den efter fem år inte längre är kritvit. Men om mattan har blivit väldigt gul, så skulle en teori vara att fel lim har används vid limningen. Vad som dock är mycket mer troligt är att någon yttre påverkan, så som järn i vattnet eller rökning, får mattan att gulna snabbare än normalt.

Björn Christernsson

22 november 2017 Björn Christernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Törs vi renovera badrummet?

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn listar de vanligaste badrumsfrågorna – och ger sina bästa svar! 

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Läge för carport?

Snickar-Björn Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

Bygg snygga växtstöd själv!

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården.