Foto: Istockphoto

Snickar-Björn: Så lyckas du med ditt nya badrum

Snickar-Björn

Badrummet är bostadens absolut mest ömtåliga rum och det finns inget utrymme för slarv, missförstånd eller lathet vid en renovering. Allt måste bli perfekt vid första försöket. Som kund finns det ett antal enkla knep för att förhindra försäkringsskador.

1. Anlita bara certifierade hantverkare inom el, VVS och plattsättning, men se också till referenser och rekommendationer. Det gäller även vid val av snickare, eftersom en snett monterad vägg ställer till det för plattsättaren.

2. Klargör före byggstarten vem av hantverkarna och firmorna som tar på sig arbetet som arbetsledare. Naturligt är att ansvaret faller på byggaren, men eftersom det samlade antalet arbetstimmar för en snickare ofta är relativt litet i ett badrum ska det inte tas för givet.

3. Skriv in i kontraktet att en slutbesiktning från tredje part kommer att göras vid avslutat arbete – och följ upp. På så sätt slipper du vara expert på rördragningar och tätskikt, samtidigt som du vet att arbetet kommer att vara korrekt utfört.

 

Annons

För proffset: Gjut ditt eget handfat

Eftersom badrum oftast kläs med någon typ av keramiska plattor så blir inslag av betong väldigt fint – betongens jordnära och levande utseende i kombination med att den klarar både fukt och vatten gör därför materialet utmärkt i ett våtutrymme. Både fönsterbänkar och handfat är fullt möjliga att gjuta själv, var bara noga med hålen för blandare och bottenventil.

Handfatet på bilden göts i en betongsort som heter Bemix A3 och är mycket lämplig för ändamålet. Gjutformen byggdes av vattenfast plywood.

För nybörjaren: Läs på

Det finns inte mycket att göra för en nybörjare rent praktiskt under ett pågående badrumsbygge. Städa, täcka material och bjuda hantverkarna på kaffe kan visserligen underlätta bygget och spara ett gäng tusen-lappar på slutfakturan, men det viktigaste är nog ändå att vara påläst och bidra till en bra ritning. Frågan om toalettstolen eller dörröppningen ska flyttas, eller huruvida tre kvadratmeter från närmaste sovrum ska inkluderas i det nya badrummet eller inte, kräver engagemang och kreativa tankar. Det är nybörjarens uppgift.

Björn Christiernsson, Vi i Villas byggexpert

21 oktober 2016
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Törs vi renovera badrummet?

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn listar de vanligaste badrumsfrågorna – och ger sina bästa svar! 

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Läge för carport?

Snickar-Björn Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

Bygg snygga växtstöd själv!

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården.