Foto: Istockphoto

"Kan jag kitta på gammalt kitt?"

Snickar-Björn

Går det att kitta på gammalt kitt eller blir fönstret förstört då, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här.

Vi lät renovera fönstren, men mannen vi anlitade tog bara bort en del av fönsterkittet och lät en del vara kvar som han bara målade över. Slutresultatet blev inte snyggt, så nu undrar jag om man helt enkelt inte bör kitta på gammalt kitt som sitter för hårt för att ta bort? Dessutom målade han över fönsterkittet efter 16 timmar fast det stod att det var övermålningsbart efter fem dygn. Vad kan det ge för konsekvenser?

Karin 

Svar: Kitt som sitter bra och inte är skadat ska vara kvar, risken är annars att man under arbetet med att ta bort allt kitt spräcker rutan. Eftersom jag inte vet vilken typ av kitt ni har använt så antar jag att det är vanligt oljebaserat kitt med relativt lång torktid. Vad som händer när man målar på ett icke torrt kitt är att kittet fortsätter att både torka och krympa vilket kommer att resultera i veck i färgen. Detta är ett rent kosmetiskt skönhetsfel och kommer inte att försämra kittet eller färgens egenskaper.  

Björn 

Annons

 

Björn Christiernsson, Vi i Villas byggexpert.

Så slipper du färgkladd när det är dags att måla 

13 november 2017
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Törs vi renovera badrummet?

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn listar de vanligaste badrumsfrågorna – och ger sina bästa svar! 

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Läge för carport?

Snickar-Björn Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

Bygg snygga växtstöd själv!

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården.