Foto: Istockphoto

"Kan jag kitta på gammalt kitt?"

Snickar-Björn

Går det att kitta på gammalt kitt eller blir fönstret förstört då, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här.

Av: , 13 november 2017

Vi lät renovera fönstren, men mannen vi anlitade tog bara bort en del av fönsterkittet och lät en del vara kvar som han bara målade över. Slutresultatet blev inte snyggt, så nu undrar jag om man helt enkelt inte bör kitta på gammalt kitt som sitter för hårt för att ta bort? Dessutom målade han över fönsterkittet efter 16 timmar fast det stod att det var övermålningsbart efter fem dygn. Vad kan det ge för konsekvenser?

Karin 

Svar: Kitt som sitter bra och inte är skadat ska vara kvar, risken är annars att man under arbetet med att ta bort allt kitt spräcker rutan. Eftersom jag inte vet vilken typ av kitt ni har använt så antar jag att det är vanligt oljebaserat kitt med relativt lång torktid. Vad som händer när man målar på ett icke torrt kitt är att kittet fortsätter att både torka och krympa vilket kommer att resultera i veck i färgen. Detta är ett rent kosmetiskt skönhetsfel och kommer inte att försämra kittet eller färgens egenskaper.  

Björn 

Annons

 

Björn Christiernsson, Vi i Villas byggexpert.

Så slipper du färgkladd när det är dags att måla 

13 november 2017
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips! 

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

Snickar-Björn Bra byggd förvaring är nyckeln till ett funktionellt och lättstädat hem, men kräver mycket tid och pengar. Det är det värt, tycker Vi i Villas egen...