Foto: Istockphoto

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn

Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Är impregnerat trä giftigt för barn?

Jag ska bygga en sandlåda till barnbarnen. Skulle ni avråda från impregnerat virke av hälsoskäl?
Farfar

 

Annons

Svar: Hej och nej, det anses inte finnas någon risk med att bygga en sandlåda med dagens tryckimpregnerade virke. Arsenik och krom som tidigare användes vid impregneringen är borttaget sedan länge – det har i stället ersatts helt av kopparsalter. Den mängd koppar som lämnar virket under dess livslängd är så liten att det inte påverkar oss, men stora mängder kan givetvis göra det. Därför ska gammalt impregnerat virke slängas som deponi på återvinningsstationen. Om sand­lådan bara behöver hålla i ungefär fem år kan du förstås bygga med vanligt virke i stället, om du skulle vilja. Lycka till!

 

Björn Christiernsson, Vi i Villas snickare

04 april 2019
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Törs vi renovera badrummet?

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn listar de vanligaste badrumsfrågorna – och ger sina bästa svar! 

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Läge för carport?

Snickar-Björn Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

Bygg snygga växtstöd själv!

Snickar-Björn Vi i Villas Snickar-Björn tipsar om hur du med enkla medel kan bygga snygga och praktiska växtstöd för höjd och variation i trädgården.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!