"Vilket golv ska jag lägga i boden?"

Snickar-Björn

Vad ska jag ha för golv till friggeboden jag bygger, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här.

Vilket golv ska jag lägga i boden?

Jag bygger en friggebod men har inte tillgång till el, så den kommer att stå ouppvärmd hela året. Nu undrar jag vad man kan ha för golv i boden? Hade tänkt lägga golvspån på reglarna och eventuellt laminat eller trägolv över, men funkar det? Jag håller på med trossbotten nu: Lägger trossbottenskiva av plywood och över den en 95 mm tjock isolering. Har förstått att man inte ska ha plast vare sig i väggar, golv eller tak, för att fukten ska kunna gå in och ut. Jag kommer även att ha någon form av isolering i väggarna.

Alf

Annons

 

Svar: Jag tycker du gör helt rätt i att bygga utan plast eftersom fukt kan orsaka problem i en ouppvärmd byggnad. Kylan däremot skapar inga negativa effekter såvida inga vattenledningar och annat riskerar att frysa sönder. Jag tycker inte att du ska bygga med spånskiva och laminatgolv, eftersom de är betydligt fuktkänsligare material än rent trä. Jag skulle satsa på ett massivt trägolv, minst 25–28 mm tjockt om bjälklag är reglat på cc 60 cm. Extra viktigt är att ha en bra luftspalt mellan vägg och golv då det kommer att röra sig mer än vanligt, 12–15 mm bred. Eftersom det bara är en friggebod kanske en andrasortering på golvet duger, det är lite billigare.

Björn Christiernsson

 

04 januari 2018
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt...

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Läge för carport?

Snickar-Björn Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips!

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.