Så gjuter du ett snyggt handfat

Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.


Hemma i badrummet i villan har vi satsat på att bara använda två olika kulörer, vitt och grått. Men: Den fina mellangrå nyansen i golvklinkern råkade stämma på pricken med en betongsort jag ofta använder. Bingo!

Gjuta ett handfat – så gör du 

Beslutet att gjuta både bänkskiva och handfat i just den betongen var enkelt att fatta. Att gjuta ett handfat klarar de flesta med lite hemmafixartalang av. Precis som vid vanliga skivgjutningar byggs formen (i formplywood) uppochned, det vill säga botten på formen blir handfatets ovansida. Mitt handfat är bara 7 cm högt och vattenskåldjupet 5 cm. Gjuttjockleken blir därför bara 2 cm på det tunnaste stället – bra för att hålla nere vikten. 

I gjutformen måste det förberedas för två hål – ett för bottenventilen och ett för blandaren. Var noga med rätt diameter och tunn godstjocklek runt hålen. Vid själva monteringen av bottenventilen kommer det troligen att krävas en del slipning för att få den på plats och sluta tätt. Använd en keramikfräs eller -borr på vinkelslipen och ha tungan rätt i mun, det är ett dammigt precisionsjobb.

Använd hög betongkvalitet 

Ett handfat bör gjutas med en hög betongkvalitet och kan lätt bli tyngre än de 45 kilo vårt väger. Ett tips är därför att förstärka infästningen av kommoden så att den helt säkert klarar vikten.

 

3 gjutningstips

Armering

Även hobbygjutningar som bänkskivor och handfat ska armeras. Grundregeln: Använd galvaniserad armering utomhus och i fuktiga miljöer och vanlig ogalvad inomhus. Armeringen kan med fördel hängas för att få den önskvärda placeringen i centrum på formen. En hängande armering riskerar heller inte att sjunka till botten, vilket skulle förstöra den färdiga ytan.

Slipning

En betongyta kan slipas upp i 6–7 steg och blir då lika blank som en glasskiva. Personligen gillar jag detlite mer ruffa och levande i materialet, så jag slipar minimalt. Använd en vinkelslip med stenskiva för att lägga en 45-graders fasning på hörnen. De plana ytorna blötlägger jag och slipar med vanligt 120-slippapper, därefter polerar jag med en kökssvamp. Snabbt, enkelt och med ett levande slutresultat!

Torktider 

En hobbygjutning bör torka i cirka tre dygn innan den tas ur sin form. Betongen har då vid en temperatur på 20 grader nått cirka 60–70 % av sin maximal hårdhet, vilket brukar räcka för att fortsätta arbetet med att slipa och placera den på plats. Viktigt: Betongens yta måste hållas fuktig under torktiden, använd blöta handdukar som plastas in ovanpå gjutningen.

 

Läs också: Här hittar du alla Snickar-Björns husprojekt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar