Läge för carport?

Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om vad du behöver tänka på.


Smart förvaring i hall och sovrum är poppis samtalsämnen. Men var ska vi förvara allt skrymmande – cyklar, pulkor och bildäck? Jo, i en carport. Carporten är lite av den ultimata byggnaden, om man väger kostnad mot praktiska fördelar. Kan man dessutom addera ett välisolerat varmförråd och solceller på takytorna är det utan tvekan en förvaringsbyggnad för ett miljömedvetet 2000-tal.

Carporten klassas som komplementbyggnad eller tillbyggnad

Carporten klassas antingen som komplementbyggnad eller tillbyggnad och består av takytor med upp till max två fasta väggsidor. Till byggnaden kan man addera förråd i form av både kalla och varma ytor. Då optimerar man förvaring av saker och material, både de som klarar kylan och de som inte gör det, utan att ”slösa” med uppvärmda utrymmen. 
Att placera bilen, som är byggd för att stå kallt, i ett varmgarage handlar i praktiken om att värma upp 1 500 kg plåt från kanske –10 grader till +20 grader, vintern ut. Ingen energioptimering, även om det höjer komforten.

Fädigköpt. En carport med förrådsdel, på bilden Lennart från Byggmax.  

Större carports kräver bygglov

Större carports kräver alltid bygglov, men kan man tänka sig att bygga mindre så finns det genvägar. Attefallsregelverket har vissa förenklade regler i förhållande till bygglovet. Man får bygga en fristående carport om max 25 kvm och även göra en tillbyggnad om max 15 kvm hopbyggt med bostadshuset.

Friggebodsregelverket möjliggör också en fristående carport, men då max 15 kvm. Och du får bygga på så kallad prickad mark (som du normalt sett inte får bygga på) och det kräver inte heller grannförfrågan om den inte hamnar närmare tomtgräns än 4,5 m. Du får dock bara bygga totalt 15 kvm, så om du redan har exempelvis en friggebod på 10 kvm så får du bara bygga ytterligare 5 kvm.

Skissat. Här en skiss från Beijer Bygg, en klassisk carport.

 

Carporten blir betydligt billigare att bygga än storebrodern garaget av tre skäl:
En enkel grundsättning med plintar i stället för den dyrare betongplattan. Färre väggar, oisolerad och färre eller inga dörrar och fönster alls.

Att bygga en carport i form av byggsats eller i lösvirke kräver givetvis en del kunskap men är samtidigt betydligt lättare att bygga än ett hus. Så ta chansen att skapa ditt egna första landmärke, redan nu i vår.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar