Släpp in ljuset med en glasdörr

Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.


Jag älskar glasade altandörrar. Man får ljus, utsikt och en passage mellan inne och ute. Rummet känns större, ljusare och mer inbjudande, och kan du installera en pardörr får du helt enkelt mer av det härliga. Det krävs inte en hel, ledig väggyta – det går utmärkt att byta ut ett fönster mot en glasdörr.

Välj rätt glas

När man beställer en ny dörr bör utseendet och isoleringsförmågan (U-värdet) följa övriga fönster och dörrar i huset. Studera de olika typerna av glas du kan välja. Ljudreducerande glas är ypperligt om dörren hamnar i sovrummet. Solskyddsglas kan vara bra om den nya dörren hamnar i ett litet rum som inte får bli för varmt i solsken. Önskar man även undvika att möbler och inventarier bleks av solen bör en laminerad ruta beställas.
En glasdörr går att installera i alla typer av hus och väggar – det som skiljer sig åt är mängden arbete som krävs.

 

Läs även: Snickar-Björns bästa tips för att bygga en pergola!

 

Rådgör med en fackman

Mest jobb brukar det krävas på hus med tegelfasad och minst när en dörr monteras på en gavel på ett trähus, då avväxling för att fördela vikten sällan krävs, eftersom takstolarna oftast vilar på husets långsidor. Rådgör alltid med en fackman innan du sätter sågen i väggen, såvida du inte är helt säker på rådande förhållanden.

Undvik avkylning

En dörr bör, likt ett fönster, inte monteras i liv med fasaden. Då hamnar nämligen halva karmen i väggens kalla del, det vill säga där panelen och panelens luftspalt sitter. I stället ska dörren monteras cirka fem centimeter in i väggen för att undvika onödig avkylning. Var även noga när du fäster plåtblecken och den utvändiga smygen – läckagerisken är störst där.

Snabbfakta

• En glasdörr kan kosta 6 000– 20 000 kr.
• En glasyta som är placerad i syd till sydväst anses ge mer solvärme och ger därmed mer värme till huset än man förlorar.

Viktigt om glas!

Alla glasytor som sitter lägre än 60 cm ovan golv invändigt eller på balkong, altan eller mark utvändigt omfattas av Boverkets byggregler om personskydd.  Lagen gäller fallolyckor (högre än 2 m) och skärskador. Skärskador förhindras av att glaset är härdat och fallolyckor genom att glaset är laminerat. Ett laminerat glas skyddar även mot skärskador. Ansvarig för eventuella olyckor är alltid byggherren.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar