En glasdörr kan installeras i alla typer av hus. Här större skjutdörrar.
En glasdörr kan installeras i alla typer av hus. Här större skjutdörrar. Foto: Istockphoto

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn

Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Av: Björn Christiernsson, 02 april 2019

Jag älskar glasade altandörrar. Man får ljus, utsikt och en passage mellan inne och ute. Rummet känns större, ljusare och mer inbjudande, och kan du installera en pardörr får du helt enkelt mer av det härliga. Det krävs inte en hel, ledig väggyta – det går utmärkt att byta ut ett fönster mot en glasdörr.

Välj rätt glas

Annons

När man beställer en ny dörr bör utseendet och isoleringsförmågan (U-värdet) följa övriga fönster och dörrar i huset. Studera de olika typerna av glas du kan välja. Ljudreducerande glas är ypperligt om dörren hamnar i sovrummet. Solskyddsglas kan vara bra om den nya dörren hamnar i ett litet rum som inte får bli för varmt i solsken. Önskar man även undvika att möbler och inventarier bleks av solen bör en laminerad ruta beställas.
En glasdörr går att installera i alla typer av hus och väggar – det som skiljer sig åt är mängden arbete som krävs.

 

Läs även: Snickar-Björns bästa tips för att bygga en pergola!

 

Rådgör med en fackman

Mest jobb brukar det krävas på hus med tegelfasad och minst när en dörr monteras på en gavel på ett trähus, då avväxling för att fördela vikten sällan krävs, eftersom takstolarna oftast vilar på husets långsidor. Rådgör alltid med en fackman innan du sätter sågen i väggen, såvida du inte är helt säker på rådande förhållanden.

Undvik avkylning

En dörr bör, likt ett fönster, inte monteras i liv med fasaden. Då hamnar nämligen halva karmen i väggens kalla del, det vill säga där panelen och panelens luftspalt sitter. I stället ska dörren monteras cirka fem centimeter in i väggen för att undvika onödig avkylning. Var även noga när du fäster plåtblecken och den utvändiga smygen – läckagerisken är störst där.

Snabbfakta

• En glasdörr kan kosta 6 000– 20 000 kr.
• En glasyta som är placerad i syd till sydväst anses ge mer solvärme och ger därmed mer värme till huset än man förlorar.

Viktigt om glas!

Alla glasytor som sitter lägre än 60 cm ovan golv invändigt eller på balkong, altan eller mark utvändigt omfattas av Boverkets byggregler om personskydd.  Lagen gäller fallolyckor (högre än 2 m) och skärskador. Skärskador förhindras av att glaset är härdat och fallolyckor genom att glaset är laminerat. Ett laminerat glas skyddar även mot skärskador. Ansvarig för eventuella olyckor är alltid byggherren.

 

02 april 2019 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips!

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

Snickar-Björn Bra byggd förvaring är nyckeln till ett funktionellt och lättstädat hem, men kräver mycket tid och pengar. Det är det värt, tycker Vi i Villas egen...

"Tips för helkaklat badrum"

Snickar-Björn Vi funderar på att helkakla badrummet, är det något speciellt vi måste tänka på? Här är Snickar-Björns svar på läsarfrågan.