Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn

Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Av: Björn Christiernsson, 11 juni 2019

Du kan enkelt bygga ditt eget utekök. Här har jag satsat på ett generöst utekök på 4,2 meter. Grunden är en trästomme i furu. Jag har blandat grova och tunna virkesdimensioner för att skapa liv i konstruktionen. I stommen finns gott om plats för förvaring, där veden får en central plats i mitten. Virket bör grundoljas och grundmålas utöver färdig-strykningen för att klara utelivet.

Gjut betongskivor

Annons

Ovan stommen ligger tre stycken egengjutna betongskivor. De är lätta att hålla rena och klarar väder utan underhåll, estetiskt blir det även en fin mix med den grova trästommen. Bänkskivan till höger har nedsänkt vask för att kunna koppla in rinnande vatten sommartid.

Vedeldad pizzaugn

För att kunna flytta ut så mycket som möjligt av matlagningen i trädgården har köket fått en vedeldad pizzaugn, den väger dock 500 kilo och behöver ett ordentligt fundament att vila på. Jag valde att gjuta en liten platta på mark och sedan mura upp väggar av lättklinkers som ugnen står på. Skivan framför ugnen är pigmenterad i svart för att inte missfärgas av aska. Av brandskyddsskäl är spaljén byggd med egenmålade aluminiumprofiler. Höjden på spaljén är väl tilltagen för att skapa lite rumskänsla och för att fungera som ett insynsskydd.

Bygglov och utekök

Min erfarenhet kring bygglov och utekök är att kommunerna hellre friar än fäller. Viktigt är dock att köket inte hamnar närmare tomtgränsen än 4,5 meter, inte utgör någon brandfara och att avloppsvatten från eventuell diskho hamnar i det riktiga avloppet. Tak över köket kan skapas om köket ligger nära huvudhuset och det inte överstiger de totalt 15 kvm skärmtak som är bygglovsbefriade.

11 juni 2019 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips!

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

Snickar-Björn Bra byggd förvaring är nyckeln till ett funktionellt och lättstädat hem, men kräver mycket tid och pengar. Det är det värt, tycker Vi i Villas egen...

"Tips för helkaklat badrum"

Snickar-Björn Vi funderar på att helkakla badrummet, är det något speciellt vi måste tänka på? Här är Snickar-Björns svar på läsarfrågan.