Foto: Istockphoto

Så bygger du en odlingslåda

Snickar-Björn

Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

Av: Björn Christiernsson, 02 maj 2019

Odlingslådor kan byggas så snygga, coola och personliga att de dramatiskt förbättrar känslan kring en plats. De är dessutom lättplacerade och gör att vi kan ha planteringar där det annars skulle vara omöjligt att få något att växa, då vi odlar ovanpå marken.

Endast fantasin sätter gränser för såväl design som byggmaterial. Att stapla gamla tegelstenar till en fyrkant och fylla med jord alternativt använda den klassiska pallkragen hör till de enklaste varianterna och funkar utmärkt.


Impregnerat virke

Annons

Vanligast är att bygga med impregnerat virke. Det är i dag bara behandlat med kopparsalter och utgör ingen dokumenterad hälsorisk – var dock noga med att det är NTR-märkt, det borgar för att man följt gällande regler i Sverige vid processen. Gillar du att svetsa eller mura är stål och lättklinker också bra materialval.


Klä insidan på trälådorna

Klä insidan på trälådorna, det förhindrar att jord och rötter kan tränga ut och flerårigt ogräs in. Du kan använda markduk eller plast. Eller så väljer du platonmatta, vilket även skyddar virket från att ständigt vara fuktigt, då det kan cirkulera luft mellan mattan och virket. Därmed förlängs livslängden på odlingslådan.

Möjligheten finns även att isolera väggarnas insida med cellplast. Fördelen är långsammare temperaturväxlingar i jorden vintertid, vilket gynnar fleråriga växters rotsystem. Nackdelen är att det även stänger ute värmen under växtsäsongen.

 

Tips på vägen

1. Välj rätt läge

Välj placering noga med hänsyn till solljus. Sydväst är det optimala läget. Solen kommer då att vandra runt hela odlingsytan och sidorna på lådan, vilket ger jorden de extra graderna värme som sätter fart på växterna.

2. Måla mörkt

Odlingslådor i mörka färger absorberar största möjliga värme. Slamfärg är lätt att underhålla: Borsta bort löst sittande färg och måla på igen, enkelt och snabbt. Ännu enklare är att pensla på en pigmenterad lasyr.

3. Lagom djupt

Hur djup du vill ha lådan beror på vad du ska odla. Plantor med djupa rötter kräver mer jord. Ser du till att jordbädden är 40 cm djup funkar det att odla det mesta, även rejäla potatisplantor.

4. Lagom stort

Tänk på att inte bygga en alltför stor odlingslåda. Satsa hellre på flera lite mindre. Du vill kunna nå att gallra och rensa din plantering stående vid kanten av lådan – även växterna i mitten.

 

02 maj 2019 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Snickar-Björn

Så gjuter du ett snyggt handfat

Snickar-Björn Visst är rå betong snyggt? Du som har lite hemmafixartalang – häng med när Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson gjuter ett handfat.

Så bygger du ett utekök

Snickar-Björn Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.

Släpp in ljuset med en glasdörr

Snickar-Björn Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

"Är impregnerat trä giftigt för barn?"

Snickar-Björn Är impregnerat trä giftigt för barn, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här!

Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Snickar-Björn Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

"Dränera eller inte?"

Snickar-Björn Måste vi dränera källaren, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här!

Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Snickar-Björn Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips! 

"Kan vi ha golvvärme i källaren?"

Snickar-Björn Vår källare består av betonggolv, hur lägger vi in golvvärme undrar en av våra läsare. Vår byggexpert Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

Snickar-Björn Bra byggd förvaring är nyckeln till ett funktionellt och lättstädat hem, men kräver mycket tid och pengar. Det är det värt, tycker Vi i Villas egen...