Så bygger du en odlingslåda

Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

odlingslåda

Odlingslådor kan byggas så snygga, coola och personliga att de dramatiskt förbättrar känslan kring en plats. De är dessutom lättplacerade och gör att vi kan ha planteringar där det annars skulle vara omöjligt att få något att växa, då vi odlar ovanpå marken.

Endast fantasin sätter gränser för såväl design som byggmaterial. Att stapla gamla tegelstenar till en fyrkant och fylla med jord alternativt använda den klassiska pallkragen hör till de enklaste varianterna och funkar utmärkt.

Impregnerat virke för odlingslåda

Vanligast är att bygga med impregnerat virke. Det är i dag bara behandlat med kopparsalter och utgör ingen dokumenterad hälsorisk – var dock noga med att det är NTR-märkt, det borgar för att man följt gällande regler i Sverige vid processen. Gillar du att svetsa eller mura är stål och lättklinker också bra materialval.

Klä insidan på trälådorna

Klä insidan på trälådorna, det förhindrar att jord och rötter kan tränga ut och flerårigt ogräs in. Du kan använda markduk eller plast. Eller så väljer du platonmatta, vilket även skyddar virket från att ständigt vara fuktigt, då det kan cirkulera luft mellan mattan och virket. Därmed förlängs livslängden på odlingslådan.

Möjligheten finns även att isolera väggarnas insida med cellplast. Fördelen är långsammare temperaturväxlingar i jorden vintertid, vilket gynnar fleråriga växters rotsystem. Nackdelen är att det även stänger ute värmen under växtsäsongen.

Tips på vägen

1. Välj rätt läge för odlingslådan

Välj placering av odlingslådan noga med hänsyn till solljus. Sydväst är det optimala läget. Solen kommer då att vandra runt hela odlingsytan och sidorna på lådan, vilket ger jorden de extra graderna värme som sätter fart på växterna.

2. Måla mörkt

En odlingslåda i mörka färger absorberar största möjliga värme. Slamfärg är lätt att underhålla: Borsta bort löst sittande färg och måla på igen, enkelt och snabbt. Ännu enklare är att pensla på en pigmenterad lasyr.

3. Sätt odlingslådan lagom djupt

Hur djup du vill ha lådan beror på vad du ska odla. Plantor med djupa rötter kräver mer jord. Ser du till att jordbädden är 40 cm djup funkar det att odla det mesta, även rejäla potatisplantor.

4. Lagom stor odlingslåda

Tänk på att inte bygga en alltför stor odlingslåda. Satsa hellre på flera lite mindre. Du vill kunna nå att gallra och rensa din plantering stående vid kanten av lådan – även växterna i mitten.

Läs också: Därför ska du måla pallkragarna svarta

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar