En mästare vet precis hur man hänger tavlor.
En mästare vet precis hur man hänger tavlor. Foto: iStockphoto

Så hänger du tavlor som en mästare

Gör det själv

Det är inte lätt att hänga tavlor som en mästare och i många fall handlar det om smak. Här får du några tips på vägen som kan underlätta prövningen.

Välj noga ut dina tavlor 

Alla tavlor som åker upp på väggen ska vara omsorgsfullt och noga utvalda. Ös därför inte på med tavlor utan var hellre sparsam och planera i förväg. Kommer du över nya tavlor ska du inte vara rädd för att ersätta de gamla. Nytt fräschar upp. 

Ett tips är att hänga tavlor efter olika teman. Dra nytta av årstiderna. Det fina med årstiderna är att färgerna skiljer sig åt och på samma sätt kan du ha en samling "höstiga" och "somriga" tavlor, och så vidare. 

Annons

Så hänger du rätt tavlor i rätt rum  

Häng tavlor i olika rum. I hallen är det snyggt med personliga tavlor som säger något om vilka som bor i hemmet. Det är också viktigt att tänka på avståndet mellan betraktare och tavla. I hallen är ytan generellt sett mindre och då är mindre tavlor att föredra.

I vardagsrummet kan du blanda lite som du vill. Prova med stora tavlor med intensiva och uttrycksfulla motiv. I sovrummet är det snyggt och behagligt med lite mjukare motiv och lugnare färger. Tänk på att tavlorna ska berätta något om dig och din familj och inte granskas av en konstkritiker. 

 

 

En mästare vet hur man hänger

Det är en konst att hänga tavlor i rätt höjd, men det är viktigt. Du slipper huka dig och böja dig och hamnar rätt i bilden som betraktare. Försök hitta en mittpunkt på väggen och jobba utifrån den.

Häng en eller flera tavlor på flera väggar hemma istället för att hänga allt på en och samma vägg. Det ser stökigt ut med för många tavlor på samma vägg och då spelar det ingen roll om du lyckats komponera ihop tavlorna bra.

Har du många tavlor på samma vägg är ett tips att hänga dem tätt intill varandra på samma avstånd. Det ser snyggt och organiserat ut.

En mästare provar sig fram

Hänger du tavlorna bredvid varandra på rad är det snyggt om de är lika stora. 

Hänger du istället tavlorna i grupp kan du prova dig fram. Börja med att lägga ut alla tavlor på golvet och hitta ett mönster som tilltalar dig. Genom att lägga tavlorna på golvet slipper du ta fram hammare och slå tavelkroken i väggen för tidigt.

När du letar mönster där nere på golvet är det viktigt att du tänker på att det i slutändan ska se ut som en enda stor tavla. Det betyder att du ska ha samma avstånd mellan varje tavla oavsett om de är små eller stora.

 

 

Sist men inte minst! Helheten är viktig. Tavlor kan inte se ut som väggen de är fästa på. En färgexplosion i både tavla och tapet fungerar alltså inte. Ett intetsägande motiv och en intetsägande tapet fungerar heller inte. 

 

Tips på smart spikförvaring!

18 september 2018
Annons
Mer om Gör det själv

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar. 

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med...

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Gör det själv Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården. 

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig! 

57 galna och kusliga halloweentips

Gör det själv Äntligen dags för halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

Möblera med färg!

Gör det själv Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.