För ett bra resultat bör man inte stressa.
För ett bra resultat bör man inte stressa. Foto: Istock

Så borrar du i kakel

Gör det själv

Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Av: Isak Nyberg, 22 juni 2020

 

 Läs också: Så kaklar du själv

Annons

Så här gör du: 

1. Välj borrmaskin

Att veta vilken borrmaskin man ska ha kan vara en utmaning. Det viktigaste är att du väljer en borr som är avsedd för keramikplattor. Det finns ett stor urval borrar i butiker som till exempel Bauhaus, Biltema, Clas Ohlson samt Hornbach. För att minska risken för sprickor rekommenderar vi att du köper en borrmaskin med bra kvalitet. 

Det finns två typer av borrar som är avsedda för kakel:

Glas- eller kakelborr

  • Minskar risken för sprickor.

Diamantborr

  • Dyrare än glas- och kakelborr men bättre och kraftfullare då de lättare tränger igenom extra hårda kakelplattor. 

2. Titta efter sprickor

Börja med att kolla om det finns några sprickor i kakelytan. Om du upptäcker sprickor kan du täta med våtrumssilikon för att undvika svartmögel. Det finns dock en risk för att det blir fult, så i vissa fall kan det vara bättre att låta det vara eller anlita professionell hjälp.

3. Rengör kaklet

Ta en fuktig trasa och rengör ytan på kakelplattan. 

4. Använd skyddsglasögon

När du borrar i kakel så finns det en stor risk att flisor flyger iväg och i värsta fall träffas ögonen. För att undvika detta bör du därför alltid använda skyddsglasögon. Se också till att undvika att borren överhettas genom att ta små pauser emellanåt. Detta är för att undvika att borrens huvud tappar sin hårdhet.  

5. Skydda mot fukt

När du borrar hål så bryts skiktet som skyddar den bakomliggande väggen från badrummets fukt. För att lösa fuktproblemet kan du spruta in våtrumssilikon i hålet och på så sätt stoppa fukt från att tränga in. Därefter kan du stoppa in en plugg som vanligt. 

6. Använd maskeringstejp

För att vara säker på att hålet hamnar exakt där du vill ha det är det smart att använda sig av maskeringstejp. Sätt kryss med tejpen där du vill att hålet ska vara. Detta minskar också risken för att borren glider och ger den lite mer dragningskraft.

7. Borra långsamt

Att försöka få jobbet gjort så snabbt som möjligt är ingen bra ide. Då är risken att borrningen blir dåligt gjord och kaklet spricker. Gör i stället så att du sätter borren på låg hastighet och se till att ha lätt tryck mot ytan. 

8. Smörj med vatten eller borrolja

Borrning på hårt material skapar friktion vilket leder till mycket värme och kan i värsta fall bryta kakelplattan. Om du regelbundet smörjer borren med vatten eller borrolja så kan du undvika att detta händer och samtidigt ge borren ett längre liv.

9. Sist men inte minst

  • Borra långsamt

  • Ha tålamod

  • Undvik hårt tryck

  • Var försiktig

 

22 juni 2020 Isak Nyberg
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Ättika – vilken sort till vad?

Gör det själv Ättika och ättiksprit har blivit populära rengöringsmedel. Men vilken sort ska man välja, 12% eller 24%? Och är de utbytbara med vinäger? Vi reder ut begreppen!

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.