Renoveringsresan – sovrummet

Renoveringsresan

Dags att inreda sovrummet hemma hos familjen Roswall/Ekander. Läs hur tankegångarna gick här – och få 5 smarta tips för hur du själv skapar ett mysigt sovrum där hemma. 

Av: Maria Roswall, 29 maj 2017

Vårt sovrum blir äntligen till – mörkt, ombonat och med grym förvaring

Att inreda ett sovrum så det blir mysigt borde inte vara så svårt. En inbjudande säng, helst stor, lite fin sovrumsinredning, en fin sovrumslampa och kanske en läsfåtölj. Det ÄR inte svårt, men det kräver planering och att du tänker igenom hur du vill använda ditt sovrum.

Börja med att göra research, vilket är oerhört inspirerande. Jag visste att jag ville ha ett sovrum som går åt det mörkare hållet och Googlade helt sonika på sovrum i mörkare färgskala.

Annons

 

Inspirationsbilder till sovrummet  

 

Rätt förvaring är A och O

Vår andra punkt är förvaring – jag vet, inte den roligaste att lägga pengarna på men det ÄR magiskt när man har förutsättningarna för att ha ordning och reda. Vi åkte ut till Fredells där vi fick en bra bild över hur vi ville ha vår garderobshörna. Vi valde att skapa en hel vägg med skjutdörrar och förvaring från Elfa. Designern Hanna Wernings snygga Linear Gravity blev vårt val och jag är barnsligt nöjd, blir lycklig varje gång jag nuddar dörren och den glider upp. Med tyngd, det är just något med tyngden som gör att den känns rejäl och på riktigt.

 

Före: det här var vår utgångspunkt när vi flyttade in

Och japp, precis så dammigt som det ser ut på bilden från renoveringen var det. Minst sagt. Vårt hus är ju så pass gammat och nedgånget att vi inte bara kan ”ansiktslyfta” utan behöver riva ner allt, för att bygga upp det igen. Väggar, tak, golv. Toti.

 

Resultatet efter sovrumsrenovering

 

5 smarta tips för ett mysigt sovrum

1. Skapa ett blickfång

För de allra flesta är det naturligtvis sängen, men kanske har du ett sovrum med en kakelugn, ett stort fönster, eller en balkong i. Välj ut ditt blickfång och se till att just den platsen alltid är fin. Då kan en lite rörig byrå eller en stol med kläder på spela mindre roll.

2. Funktion och mysfaktor

Hur vill du vill använda sovrummet förutom att just sova? Titta på tv, läsa, förvara kläder, klä på dig. Utgå från dina behov när du inreder med möbler, elkontakter och ljuskällor. Gör du sovrummet från grunden gödsla på med eluttag! En stor matta alternativt en mindre direkt vid sängen är ett måste. Det ska vara mysigt att vara i sovrummet och man vill också kunna tassa in mjukt.

3. Minimera möblemanget

Det är inget rum där luft känns mer viktigt! Tänk på att inte övermöblera, blir det för trångt kan det skapa irritation.

4. Varde ljus 

Ack ljuva, viktiga belysning! Dimmer, absolut, men tänk också mjuk belysning i form av en golvlampa och kanske en lampa över spegeln. En bra läslampa är ju alltid att föredra– en som kan rikta ljuskällan rakt in i boken för att inte störa den sovande grannen. Mysljus när du vill varva ner på kvällen är viktigt. 

5. Förvaring

Vi klär på oss i vårt sovrum och vi vill ha bra klädförvaring som enkelt skapar ordning och reda. Skjutdörrar minimerar utrymmestjuvar i form av utstående garderobsdörrar. Utnyttja takhöjden – platsbygg förvaring hela vägen upp till taket. Vi har belysning i vår klädkammare – mycket smart för att slippa tända upp hela sovrummet tidig morgon eller sen natt.

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

29 maj 2017 Maria Roswall
Annons
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan: "Källaren är KLAR!"

Renoveringsresan I det senaste inlägget av renoveringsresan påbörjade familjen Roswall/Ekander projektet "källaren". Både fukt och dränering har "runnit under broarna" men nu äntligen är källaren KLAR!– Plötsligt händer det! 

Renoveringsresan: Vardagsrummet!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har äntligen fått nytt vardagsrum. Så här gick det till!

Renoveringsresan: Källaren från helvetet...

Renoveringsresan Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander. – Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent...

Renoveringsresan: Varde Ljus!

Renoveringsresan Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det...

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander tog en paus från renoveringen av huset på Lidingö i sommar och började istället förverkliga drömmen om ett nytt utedass! Här kan du läsa allt om hur det gick till.

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt?...