Foto: Maria Roswall
Foto: Maria Roswall

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Renoveringsresan

Familjen Roswall/Ekander tog en paus från renoveringen av huset på Lidingö i sommar och började istället förverkliga drömmen om ett nytt utedass! Här kan du läsa allt om hur det gick till.

Av: Maria Roswall, 27 september 2018

I sommar har vi pausat med vår renovering hemma på Lidingö. Vi jobbade på med vår nya, fina häck – givetvis (vår vanliga ”tur”…) planterade vi den precis när de varmaste månaderna i mannaminne tog vid! Jag har varit som en galen bonde och bett till regngudarna varje dag men icke. Inte en droppe på flera månader vilket INTE var bra för våra nya buskar. Vi har verkligen snålat med vattningen och hämtat vatten i en sjö nära oss så ja, häcken lever fortfarande men den kunde ha haft en mer human sommar, om vi säger så.

 Själva har vi hängt mycket ute på vårt lantställe Boholmen, en liten kobbe nära Runmarö i Stockholms skärgård. Mitt favoritställe i världen som min morfar byggt när min mamma var liten, så jag är född här och har spenderat varje sommarlov i hela mitt liv på holmen. Otroligt spartanskt, när vi var små hämtade vi dricksvatten i brunnen men nu har vi både el och rinnande vatten. Dock är allting annars EXAKT som när jag föddes – eller när min mamma föddes närmare bestämt – förutom nu. ÄNTLIGEN har drömmen om ett nytt utedass blivit verklighet och som vi alla njuter!

Morfars gamla dass i all ära men vi är lite trötta på diskussionen om vems tur det är att buda (tömma innehållet nere i vår kompost för er som inte är så dass-bevandrade) och den eviga kampen mot flugor.

 

Annons

Och tada! Vårt nya uthus som på riktigt är så trevligt att det seglat upp som en av mina absoluta favoritplatser på hela kobben! Blir lycklig varje gång jag öppnar dörren!

”Skorstenen”, eller frånluftsröret som det är på riktigt, avslöjar att vi har satsat på en förbränningstoalett. Vi är många som delar vårt lantställe så vi behöver en ”toalett” som kan ta upp emot tio personer över en helg. Därför föll valet på förbränningstoaletten Cinderella Comfort från Fritidstoa.

Jag säger bara Erik Roos på Fritidstoa… Vilken oerhört serviceinriktad människa som hjälpt oss med allting från val av toalett till vad vi inte får glömma i inköp för att få till allting på kobben. Guld värt när man bor på en ö och allting måste forslas ut med båt över en gungande fjärd. Inte så att man tar bilen till närmsta bygghandel för att komplettera med en skruv eller rätt fäste… En fråga vi hade var till exempel vad som händer om det blir strömavbrott och om gradantalet sjunker under nollan? Eriks svar: 

- Ingen fara, skulle toan vara igång med en förbränning tar batteriet över fläktens drift så att den inte blir överhettad. Är ni inte där händer ingenting, den går definitivt inte sönder pga strömavbrott. Vad gäller kyla kan toan stå under vintern, inga problem, dock kan det, för laddningen av batteriet, vara bra om toan kan vara inkopplad över vintern. Men har ni ingen ström är det ingen panik. Den klarar det galant.

Som en dröm säger jag bara! Precis som Cinderella i stort, herre gud vilken dassdröm! Bara det att den är så ren och snygg, och inte låter alls! Man bara lägger i "kaffefiltret", gör det man ska, trycker på knappen och så poff är ALLTING borta och klart. Utan att överdriva bättre än vad jag någonsin kunnat drömma om.

Erik skickade den här filmen som vi följde och sen var allt klart: 

Här kan du se en installationsfilm hur en comfort kan installeras.

Dottern trivs!

Benefits with a view! Och jo, det är Clintan på bilden till höger.

Här nedan ser ni hur det började. Vi hittade en ritning på nätet, ganska generöst med utrymme men vi kände att det är bättre med lite mer space än att få cellskräck instängd i ett pyttelitet dass. Det finns färdiga moduler att köpa men vi tyckte de var för små så vi bestämde oss för att snicka ihop vårt eget uthus. Lite mer jobb, absolut, men väl värt det tycker jag. Det här ska stå i generationer!

Lite färg på det!

Klart!

Morfars gamla, fina dass är kvar och får agera extratoa om vi skulle behöva det en dag. Min sentimentala ådra är för stark för att ta bort det gamla, det bara är så. Men det tål att sägas igen – SOM vi njuter i vårt nya uthus där vi inte behöver buda och hålla på! Magiskt!

Ni kommer få följa även det vi pysslar med ute på holmen lite då och då. Så här ser det ut idag, köket är exakt så som det alltid varit. Förut var luckorna gula, nu är de vita. Allting är ”platsbyggt” då ytan är minimal. Ni ser fläkten eller hur! En gammal original från Elextrolux. Hunden heter Texas.

Terrassen, som vi glasat in, är bästa platsen såväl när myggorna kommer eller stormen. Här spelas det spel och läggs pussel.

Och kusinhäng nere i stora trädgården! Här har kusin Daniel kopplat en dammsugarslang ”tvärtom” och skapat ett bubbelbad genom att fylla en regntunna med duschtvål och vatten. Inga konstigheter på en ö!

27 september 2018 Maria Roswall
Annons
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan: "Källaren är KLAR!"

Renoveringsresan I det senaste inlägget av renoveringsresan påbörjade familjen Roswall/Ekander projektet "källaren". Både fukt och dränering har "runnit under broarna" men nu äntligen är källaren KLAR!– Plötsligt händer det! 

Renoveringsresan: Vardagsrummet!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har äntligen fått nytt vardagsrum. Så här gick det till!

Renoveringsresan: Källaren från helvetet...

Renoveringsresan Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander. – Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent...

Renoveringsresan: Varde Ljus!

Renoveringsresan Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det...

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt?...

Renoveringsresan – barnens rum tar form

Renoveringsresan Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här.