Renoveringsresan – bastudrömmar

Renoveringsresan

Dags att renovera källaren hemma hos familjen Roswall/Ekander som bland annat bygger en bastu och en tvättstuga. Se före-bilderna och läs mer om tankarna kring projektet.

Av: Maria Roswall, 10 juli 2017

Vår källare, i dess befintliga skicka när vi köpte rucklet, kan närmast beskrivas som ett totalt vrak. Tänk katakomber så är ni nära. Mikael, min kära sambo, kunde knappt med att gå ner i källaren men ändå var det nästan det här våningsplanet vi hade mest prat om. Får man till källaren får man liksom till en extra bonusdel till huset och när man kommer från lägenhet är extra utrymme något man längtar mycket efter.

På vår källarlista stod följande: 

  • Grovingång med mycket upphäng för kläder, skor, förvaring samt hund-avtvättning.
  • Tvättstuga där man förutom att tvätta även kan hänga tvätten. Dödligt trött på blöt tvätt i vardagsrummet.
  • Bastu – lyx absolut, men för oss är det ett familjehäng extra allt som vi verkligen uppskattar.

Det här är vårt utgångsläge:

Annons

Trångt med dörrar till höger och vänster. Ingen större fukt men ALLT måste göras om från grunden.

Ganska långt ifrån tvättstugedrömmen… Men potential finnes! Allting går!

Det här projektet har varit så krävande och långdraget att vi måste det i några olika delar där vi börjar med tvättstugan och bastun. Först rensade vi, givetvis, sen tog vi tag i golvet. Ett bra underlag är alltid en bra grund.

 

Läs även: ”Hur bygger jag bastun rätt?” – Vi i Villas expert svarar.

 

Vi grundar för bastu med dusch – och lägger in ett klinkergolv. Det ni skådar i utkanten är vårt garage. Återkommer till detta utrymme.

 

Vi kunde inte riva hela väggen mellan de två små ursprungsrummen men vi kapade en del samt tog bort någon konstig form av hemmagjord isolering – det blir direkt ljusare och öppnare. Att ta bort nästan alla dörrar var också något vi gjorde direkt. En källare behöver luft. Delen till vänster blir tvättstuga och delen till höger ska bli bastu. Det här är översta bilden efter vår renovering.

Åkte till Fredells och fick experthjälp med vår bastuplanering. Något jag varm rekommenderar – det är en hel del att ta hänsyn till vad gäller materialval beroende på vilken bastutyp du är men också vilka förutsättningar utrymmet har. Ovärderligt om ni frågar mig.

 

Medan jag gick runt på inspirationsrunda hade Mikael möte med bastuexperter som hjälpte oss med alltifrån skräddarsydd ritning till skillnader i material, lavar och aggregat. En hel värld utav möjligheter och väldigt tryggt och skönt att få sådan proffsig och kunnig hjälp. Dyrast är inte alltid bäst men man behöver tänka på vilket behov man har. För mig var valet av träslag viktigt, jag vill ha en bastu lite som den vi hade hemma när jag växte upp. Glasväggar och ”lyx” är inget för oss. Vi sportar mycket och tycker om att vara utomhus året runt och vill ha en bastu som går att värma upp på minimalt med tid. Det för det icke om man väljer glasväggar kan jag berätta på en gång.

Det som är så roligt med Fredells är det otroliga utbudet. Virke i mängder, verktyg absolut men också inspirerande inredning och detaljer likt dessa till bastun. Nu är bygget igång! Uppdatering 2.0 kommer alldeles snart!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

10 juli 2017 Maria Roswall
Annons
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan: "Källaren är KLAR!"

Renoveringsresan I det senaste inlägget av renoveringsresan påbörjade familjen Roswall/Ekander projektet "källaren". Både fukt och dränering har "runnit under broarna" men nu äntligen är källaren KLAR!– Plötsligt händer det! 

Renoveringsresan: Vardagsrummet!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har äntligen fått nytt vardagsrum. Så här gick det till!

Renoveringsresan: Källaren från helvetet...

Renoveringsresan Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander. – Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent...

Renoveringsresan: Varde Ljus!

Renoveringsresan Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det...

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander tog en paus från renoveringen av huset på Lidingö i sommar och började istället förverkliga drömmen om ett nytt utedass! Här kan du läsa allt om hur det gick till.

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt?...