Renoveringsresan – barnens rum tar form

Renoveringsresan

Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här. 

Av: Maria Roswall, 21 december 2017

Hur härligt är det inte att få städa undan byggdammet, sätta upp tapeter och till slut, efter allt slit, få börja med det roligaste: garnityret! Precis lika roligt som att pynta pepparkakshuset med kristyr och godis, lika sagolikt roligt är det att få fixa med barnens rum.

Lukas, 8 år, och Sophie, 5 år, har själva fått vara delaktiga i val av väggfärg, tapet och lite annat. Det här är absolut familjen bästa julklapp!

Vi börjar från början då rummen såg ut såhär:

Annons

Sophies rum. Litet men med fin utsikt över trädgården och under den gräsliga plastmattan, japp där låg det gamla fina trägolvet och bara väntade på att få luft igen.

 

 

Lukas rum är stort och har två fina fönster.

Vi har stängt till en garderob i hans rum och öppnat upp den i vårt rum där vi byggde en klädkammare. 

Pappa Mikael fixar tapeten i Sophies rum! Att köpa ett ruckel och renovera från grunden gör även den minst händiga till fullblodssnickare. Rosa cirkuselefanter föll valet på, är det ens första egna rum så är det! 

 

 

Äntligen dags för finliret och som jag har längtat efter att få sätta tänderna/borren i våra fina hyllor från String. Dels tycker jag om hur man kan utveckla hyllsystemen som man vill med massa fina, smarta tillbehör och också hur ljuset släpps igenom så fint från sidan. Det blir inte bara en förvaringshylla utan det ger verkligen något till rummet. Min mormor och morfar hade Stringhyllor, de skapades så långt tillbaka som 1949 av arkitekten och designern Nisse Strinning, så det är ett kärt minne som nu får leva vidare i vårt hem.

 

En liten ovanför Sophies säng och en större i Lukas, där han själv har valt hur han vill utforma sin hylla. Det är enkelt att knåpa ihop och se vilka tillbehör man vill ha på Strings webbsida och i deras app kan man bygga ihop hyllan innan man beställer. Vi laborerade flera gånger innan det blev som Lukas (och mamma) ville.

Golvmagi... Jag kan inte nog understryka hur lycklig det gör mig att vi kunde slipa och göra ordning husets originalgolv i alla rum. Älskar knarret!

Killigt och stökigt hos Lukas! En generös säng får också fungera som tv-soffa.

Och flickigt hos Sophie där köket i miniatyr är oerhört uppskattat.

Och flickigt hos Sophie där köket i miniatyr är oerhört uppskattat.

 

Mina barnrumstips: 

  • Förvaring. Vi har satt in skjutgarderober från Elfa som går hela vägen upp till taket i Sophies rum. Slukar hur mycket som helst. Samma sak med Stringhyllorna. Använd takhöjden när ni har små rum, även förvaring under sängar är bra för leksaker och böcker.
  • Renovera och bevara. Finns det gamla träplankor under plastmattan? Titta noga innan ni river ut och lägger in nytt, det finns få saker som går upp emot att ha lyckats bevara originalmaterial!
  • Låt barnen vara med och bestämma men… Ett råd är att FÖRST välja ut några tapeter och färgval som de får välja mellan. Känslan är den samma, att de fått välja, men du har liksom gjort ett grovt urval först.

 

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

21 december 2017 Maria Roswall
Annons
Annons
Mer om Renoveringsresan

Renoveringsresan: "Källaren är KLAR!"

Renoveringsresan I det senaste inlägget av renoveringsresan påbörjade familjen Roswall/Ekander projektet "källaren". Både fukt och dränering har "runnit under broarna" men nu äntligen är källaren KLAR!– Plötsligt händer det! 

Renoveringsresan: Vardagsrummet!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har äntligen fått nytt vardagsrum. Så här gick det till!

Renoveringsresan: Källaren från helvetet...

Renoveringsresan Sist var det vardagsrummet. Nu fortsätter renoveringsresan för familjen Roswall/Ekander. – Källaren var en ren mardröm, en källare från helvetet rent...

Renoveringsresan: Varde Ljus!

Renoveringsresan Snickerier och ljusslingor till leda – trots julstök fortsätter renoveringen hos Roswall/Ekander i ”rucklet” på Lidingö och nu inför vintersäsongen stod en carport och lite trevlig trädgårdsbelysning på önskelistan.

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det...

Renoveringsresan – måla husfasaden

Renoveringsresan Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Renoveringsresan: Dassdrömmen!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander tog en paus från renoveringen av huset på Lidingö i sommar och började istället förverkliga drömmen om ett nytt utedass! Här kan du läsa allt om hur det gick till.

Renoveringsresan: Häckkärlek!

Renoveringsresan Familjen Roswall/Ekander har blivit med häck! Här kan du läsa allt om hur de gick till väga.

Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Renoveringsresan Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt?...