Ett nytt badrum vore ju härligt… Med rätt sparform får du bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar. Foto Vedum.
Ett nytt badrum vore ju härligt… Med rätt sparform får du bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar. Foto Vedum.

Smarta sidan - spara till din dröm

Renovering

Vad sparar du till? Semester, nya vitvaror eller nytt badrum? Vad du än drömmer om kan det vara svårt att veta hur man ska spara. Här får du råd om de bästa sätten!

Av: Vi i Villa, 11 mars 2008

Sparpengar ska ge så hög ränta som möjligt, men ska också vara lätta att komma åt när du snabbt behöver dem. Det är en ekvation som inte är så lätt att få ihop. Därför ska man spara på olika sätt beroende på vad pengarna ska användas till - och när.

Ska du spara ihop till årets sommarsemester kan du inte räkna med att hinna få någon hög avkastning, utan då är det säkerhet som gäller. Bankens sparkonto eller en räntefond är det bästa alternativet. De flesta storbanker har numera sparkonton som ger lite högre ränta, men glöm inte att kontrollera hur många uttag du får göra under ett år och fortfarande behålla den höga räntan. Du kan också hitta bra sparkonton hos så kallade kreditmarknadsinstitut, alltså företag som lånar ut pengar utan att vara banker. De garanterar dina sparpengar på samma sätt som en bank, men bara upp till högst 250 000 kronor och bara för konton där du kan ta ut pengarna inom högst en månad. Ett tryggt sparande är det som gäller, också om du behöver skaffa nya vitvaror om något år. Välj gärna en räntefond med låg avgift.

Tänker du renovera hemma om några år? I dag är det inte längre självklart att låna till hela kostnaden. Högre låneräntor och osäker utveckling på bostadsmarknaden gör att det är klokt att spara ihop till åtminstone en del. Då blir nämligen banken på gott humör och du kanske kan förhandla ner låneräntan något. Leta bland garantifonder och aktieindexobligationer. Det är sparformer som bara kan gå upp. Ja, du läste rätt. Hemligheten är att blanda aktier och räntor beroende på börsutvecklingen.

Men trygghet kostar. Dessa sparprodukter har relativt höga årliga förvaltningsavgifter, samtidigt får du inte del av hela börsuppgången som i en ren aktiefond.

Högsta möjliga avkastning får du på börsen, men där kan det som bekant svänga kraftigt. Därför passar det sparandet bäst på lång sikt, det vill säga helst minst fem år. Du ska inte välja aktiefonder om du redan nu vet exakt när du behöver ta ut pengarna.

Välj rätt sparform för dig

  • Sparkonto på bank. Passar när du vill lägga upp en mindre buffert.
  • Räntefonder. Passar sparande på ett eller ett par års sikt, men ger möjlighet att ta ut pengarna tidigare.
  • Garantifonder. Passar dig som vill ha trygghet och därför nöjer dig med en del av börsuppgången.
  • Aktieindexobligationer. Ett paket av olika sparformer (obs! inte en fond), som ger det satsade kapitalet tillbaka.
  • Aktiefonder. Om du vill spara på sikt och kan vänta ut en börsnedgång.
Annons

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad skulle du vilja bygga om hemma?


"Vi håller på med badrummet. Det blir stora utgifter, annars hade jag gärna gjort om köket också, lagt om golvet där och i hallen."

Namn: Sofia Nilsson
Ålder: 29 år
Yrke: Konferensvärdinna och receptionist
Bor: Ellös
Familjesituation: Gift, två barn på 2,5 och 4,5 år


"Badrummet! Vi har precis renoverat köket så nu hoppas jag att vi kan sätta igång med badrummet inom ett par månader. Jag vill att det ska bli funktionellt och modernt."

Namn: Marie Gunroth-Troili
Ålder: 40 år
Yrke: Marknads- och försäljningschef
Bor: Danderyd
Familjesituation: Gift, två barn på 5 och 1,5 år


"Jag skulle vilja byta ut hela köket. Det är från 1970-talet så det är dags nu. Kanske gör vi det i år eller 2009."

Namn: Kennerth Andersson
Ålder: 63 år
Yrke: Säkerhetsansvarig
Bor: Älmhult
Familjesituation: Gift


"Jag skulle vilja ha en innepool i källaren, men en jacuzzi i badrummet är kanske mer realistiskt. En stor bar skulle också vara trevligt."

Namn: Jens Nilsson
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande
Bor: Lund
Familjesituation: Mamma och pappa

Text och foto: Sophia Lindholm, ViV nr 3/2008

11 mars 2008 Vi i Villa
Annons
Annons
Mer om Renovering

Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv

Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp

Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.

Rofyllt i vitt och svart

Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och pappa. Ett vuxet badrum.

Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...

Vi byggde om allt själva!

Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva....

Snickerboa blev fint kontor

Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i källaren med enkla medel kan bli ett ombonat hemmakontor!

Så planerar du badrummet

Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Badrum i etage

Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...