Smart och smakfullt under snedtaket

Mycket funderande och egna lösningar gav familjen Andersson drömbadrummet.


<!– –>Under snedtaket i familjen Anderssons villa ryms ett härligt badrum med många kluriga lösningar. Det mesta har man ritat och byggt själva, som exempelvis den platsbyggda handfatskommoden och bastun. Bakom takutsprånget på bastun ligger dolda högtalare kopplade till datorn och handfatsblandarna.

Familjen Andersson, som består av två vuxna och tre barn i skolåldern, har bott i sin villa i Uppland sedan år 2000. När de flyttade in var bara undervåningen inredd, övervåningen var ett enda stort rum.
– Givetvis fanns det en planritning från husfabrikanten för hur övervåningen skulle se ut, berättar Thomas Andersson. Men eftersom jag är ingenjör och gillar att rita, ville jag gärna fundera lite själv också, för att få den optimala lösningen för just vår familj. Exempelvis var det som blev bastun från början tänkt som klädkammare. Jag har läst massor av både faktaböcker och inredningstidningar för att få inspiration, absolut Vi i Villa också förstås, ler Thomas.

Förberett för framtida mysbad. Två huvudkrav var dubbla handfat samt badkar. Handfaten främst för smidig tandborstning för barnen, badkar också mycket för barnens skull.
– Några ”badare” är vi väl egentligen inte, erkänner Catharina Andersson, men det beror nog främst på den livssituation vi är i just nu. När båda jobbar mycket och man har tre barn med massor av aktiviteter, finns det vare sig tid eller ork för långa bad. Men den tiden kommer! Och då byter vi nog ut det vanliga badkaret mot ett riktigt häftigt massagebadkar. Vi har redan förbett för avslappnande musik också, med dolda högtalare ovanför bastutaket, kopplade till datorn.

Bastun har Thomas själv ritat och byggt av lösvirke. Belysning under lavarna ger ett inbjudande ljus.

Det generösa badkaret från Westerbergs utnyttjas mest av barnen. I nischen finns plats för ljus och flaskor.

Dold extra blandare. Det mesta av jobbet med att bygga badrummet har Thomas gjort själv. Kaklingen har visserligen en plattsättare gjort, men Thomas har varit med som hantlangare. Bastun är byggd av lösvirke och kommoden för de två handfaten är också ett eget, platsbyggt verk, eftersom de inte hittade något färdigt som passade.
– Jag har också lagt till en liten praktisk finess när det gäller handfatsblandarna, berättar Thomas. Eftersom vi av estetiska skäl valde två kranar i stället för engreppsblandare, har jag kopplat en extra blandare under kommoden, som alltid ger 35-gradigt vatten i varmvattenskranen. Då behöver man inte blanda själv till rätt temperatur och det är heller ingen risk att man skållar sig.

Eftersom båda jobbar heltid och Thomas varit bortrest längre perioder i tjänsten, har badrumsbygget tagit lång tid, egentligen flera år innan det blev riktigt färdigt. Men det var det värt, konstaterar familjen nöjt när allt äntligen är klart.

 

Thomas och Catharinas tips för ett lyckat badrumsbygge:

  • Skissa mycket och prova olika varianter. Nöj dig aldrig med första lösningen, du kommer alltid på någon liten förbättring.
  • Ta det långsamt. Låt alla idéer mala länge i huvudet och diskutera med varandra.
  • Läs på. Även om du anlitar proffs är det bra att veta lite om exempelvis ventilationskrav för bastu eller hur stor vattenavrinningen bör vara.
  • Låt dig inspireras. Plöj inredningstidningar, titta på hur dina vänner har gjort och kolla inredningsprogrammen på teve.
  • Tänk praktiskt. Visst är det estetiska viktigt, men att badrummet fungerar i vardagen är A och O.
  • Gör så mycket du kan, och får, själv. Men överlåt givetvis elarbeten och för säkerhets skull även kaklingen till proffs eftersom badrummet är ett våtrum. Kolla om du kan hjälpa till istället – du lär dig massor!

Det var ett tag sedan Hanna lekte med sina hästar, så de behöver en dusch i handfatet. Kommoden har Thomas ritat och byggt själv och tack vare den dolda blandaren kommer alltid 35-gradigt vatten ur varmvattenkranen. På önskelistan för framtiden står lite bättre belysning vid speglarna,

Har man en bastu måste man givetvis ha en relaxhörna också. Snäckorna i glascylindern är semesterminnen från Spanien. Bänk och kuddar från Karlssons Möbler.

Detaljerna är viktiga för att skapa den rätta känslan.

 

 

Köpinformation

Westerbergs, www.westerbergs.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar