Så planerar du badrumsbygget

Badrummet tillhör ett av de mer kostsamma och ofta mycket tidskrävande renoveringsprojekten i ett hus. Se till att du planerar ditt badrumsbygge. Här får du tips och råd för ditt badrumsbygge!


Är ditt badrum en plats för stillhet och rekreation? I den bästa av badrumsvärldar kan flera personer vistas i badrummet samtidigt utan att störa varandra.

Få rum är så viktiga att planera som badrummet. Det beror dels på att det är något av det dyraste som du kan bygga nytt eller renovera, men också på att blir det fel så är det både svårt och kostsamt att ändra. Badrummet är också ett av de rum i huset som man ska låta fackmän göra. Det kan annars bli knepigt med försäkringsbolaget om man senare får fukt- och vattenskador i huset. Måla kan du kanske göra själv om du är händig, men låt det viktiga underarbetet med tätskikt på golv och väggar utföras av en fackman. Att sätta kakel och lägga klinker själv kräver kunskap och vana om resultatet ska bli bra utseendemässigt. Planeringen däremot, den ska du absolut göra själv. För det är bara du som vet hur du vill ha det i ditt badrum. Och det blir en del att planera, för det speciella med badrum är ju också att det involverar så många olika hantverkare: rörmokare, snickare, plattsättare och elektriker och målare och alla ska komma i en viss ordning.

Utgå från dina önskningar

Ett badrum ska hålla ett tag och helst klara livets olika faser. Småbarnsfamiljen har andra behov än tonårsfamiljen och pensionärsparet. Som i andra kostsamma byggprojekt kan det vara bra att veta vad man vill ha och behöver innan man börjar kompromissa. Gör en önskelista och prioritera därefter. Jacuzzibadet kanske får stå tillbaka för golvvärme. Kanske kan man spara pengar på att återanvända wc och tvättställ? Tänk också på att det är ofta inte är ytskiktet som är den stora kostnaden när det gäller badrummet. Väljer du mellan en kakelplatta som kostar 79 kronor/kvm och en som kostar det dubbla – tag den du gillar bäst, för i sammanhanget blir det inga stora pengar.
 

Placering i huset

Ska man bygga ut sitt lilla badrum eller bygga ett nytt gäller det att ha koll på husets rördragningar. Det underlättar att lägga en ny våtrumsenhet intill, under eller ovanför en gammal och på så vis effektivisera och samla rördragningarna i huset– det blir lättare att inspektera och ofta mer kostnadseffektivt (rören har ju kortare livslängd än huset!). Enligt myndighetskravet räknas ett rum som våturymme om golv och väggar kan utsättas för vattenspill eller vattenspolning och det finns golvbrunn. I ett sådant rum ska samtliga golv-och väggytor förses med vattentäta skikt. Normalt gäller det badrum, duschrum och tvättstugor. Renoverar man ett befintligt badrum är det ofta en kostnadsbesparing att behålla respektive funktion i badrummet på ungefär samma plats. Samtidigt ska man tänka på att en renovering ofta betyder att väggar och tak får brytas upp eller rivas – kanske är då kostnaden inte så stor att flytta platsen för wc och dusch. Allt sådant får man kolla upp innan arbetets början.

Planera för tre rum i ett

Tänk dig att badrummet består av tre rum: våtdel med dusch och bad, egenvård/förvaringsutrymme och wc. För bästa möjliga komfort ska flera personer kunna använda de olika delarna var för sig – utan att störa varandra. Har du utrymme i huset är det alltid bra med ytterligare ett separat wc.

Bra mått för en dusch är 90 x 90 cm, standardbadkaret kräver en yta på xxx. För både badkar och duschar finns avskärmningar i plast eller glas för att förhindra vattenstänk över resten av rummet. I närheten av dusch och bad bör man placera eventuell handukstork eller hängare. Har man svårt att röra sig är det ett måste med ett handtag i väggen i anslutning till bad och dusch för att förhindra olyckor, även barn kan ha nytta av detta.
I den torra förvaringszonen är det bra att ha något eller några skåp för förvaring av handdukar och hygienprodukter. Sluten förvaring kan vara att föredra eftersom det annars kan se plottrigt ut med alla hygienartiklar. Försök dock att undvika skåp över handfatet – när man lutar sig fram kan det kännas trångt.

Wc-delen är den delen som används mest och den bör därför vara lätt åtkomlig. Samtidigt kan det vara tråkigt att den delen är det första man ser när man kommer in i badrummet. Om det är möjligt kan det vara en fördel att avgränsa wc-delen med exempelvis en kaklad vägg.

Ljus för både mys och funktion

I badrummet är det bra att satsa på en flexibel belysning. Om badrummet ska vara platsen för avkoppling är det välgörande att kunna dimma ljuset. Då är det bra att ha ljusregleringen uppdelad på flera sektioner. På så sätt har man möjlighet till mjukt ljus över badet och så kallat funktionsljus över handfatet och invid spegeln för att raka sig eller sminka sig. Det är viktigt att alla armaturer är godkända för badrum och är anslutna till en jordfelsbrytare. Självklart måste elen installeras av en behörig elinstallatör.

Viktigt med ventilation och vattentäta ytskikt

I ett badrum måste det vara tätt! Annars kan huset drabbas av obehagliga vattenskador eller fuktproblem. På gästtoaletten med wc-stol och handfat ska ytskikten vara vattenavvisande om det inte finns en golvbrunn. När det gäller badrum som har badkar eller dusch måste man däremot se till att samtliga väggar och golv är helt vattentäta. Tätskiktet är den viktigaste delen i ett badrum!

Värme i kombination med god ventilation förhindrar fukt, lukt och mögel. Luftomsättningen ska vara högre i badrummet än i andra rum. På golvet är klinkerplattor en fördel om man väljer golvvärme. Man kan även ha golvvärme under en plastmatta, men plasten fördelar inte värme lika bra som klinkerplattor.

Checklista

Det är mycket att tänka på – ta hjälp av punkterna och fundera över vilka som är viktiga för dig.

• Storlek och planlösning på badrummet
• Känsla och karaktär i inredningen
• Material
• Badkar
• Dusch
• Handfat
• Wc
• Bidé
• Förvaring
• Belysning
• Golvvärme
• Handdukstork
Gå igenom punkterna och lista dina förutsättningar och dina prioriteringar.

Mer information

Byggkeramikrådet www.bkr.se 
Golvbranschens Våtrumskontroll www.gvk.se
Elsäkerhetsverket www.elsakerhetsverket.se
VVSinstallatörerna www.vvsi.se

Boktips!

Köpa bad
Lena Sjöström Larsson
Kerstin Wergeni Wasberg
ISBN91-7333-062-0

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar