Annons

Så planerar du badrumsbygget

Renovering

Badrummet tillhör ett av de mer kostsamma och ofta mycket tidskrävande renoveringsprojekten i ett hus. Se till att du planerar ditt badrumsbygge. Här får du tips och råd för ditt badrumsbygge!

Av: Camilla von Otter, 23 februari 2005


Är ditt badrum en plats för stillhet och rekreation? I den bästa av badrumsvärldar kan flera personer vistas i badrummet samtidigt utan att störa varandra.

Få rum är så viktiga att planera som badrummet. Det beror dels på att det är något av det dyraste som du kan bygga nytt eller renovera, men också på att blir det fel så är det både svårt och kostsamt att ändra. Badrummet är också ett av de rum i huset som man ska låta fackmän göra. Det kan annars bli knepigt med försäkringsbolaget om man senare får fukt- och vattenskador i huset. Måla kan du kanske göra själv om du är händig, men låt det viktiga underarbetet med tätskikt på golv och väggar utföras av en fackman. Att sätta kakel och lägga klinker själv kräver kunskap och vana om resultatet ska bli bra utseendemässigt. Planeringen däremot, den ska du absolut göra själv. För det är bara du som vet hur du vill ha det i ditt badrum. Och det blir en del att planera, för det speciella med badrum är ju också att det involverar så många olika hantverkare: rörmokare, snickare, plattsättare och elektriker och målare och alla ska komma i en viss ordning.

Utgå från dina önskningar

Ett badrum ska hålla ett tag och helst klara livets olika faser. Småbarnsfamiljen har andra behov än tonårsfamiljen och pensionärsparet. Som i andra kostsamma byggprojekt kan det vara bra att veta vad man vill ha och behöver innan man börjar kompromissa. Gör en önskelista och prioritera därefter. Jacuzzibadet kanske får stå tillbaka för golvvärme. Kanske kan man spara pengar på att återanvända wc och tvättställ? Tänk också på att det är ofta inte är ytskiktet som är den stora kostnaden när det gäller badrummet. Väljer du mellan en kakelplatta som kostar 79 kronor/kvm och en som kostar det dubbla – tag den du gillar bäst, för i sammanhanget blir det inga stora pengar.
 

Annons

Placering i huset

Ska man bygga ut sitt lilla badrum eller bygga ett nytt gäller det att ha koll på husets rördragningar. Det underlättar att lägga en ny våtrumsenhet intill, under eller ovanför en gammal och på så vis effektivisera och samla rördragningarna i huset– det blir lättare att inspektera och ofta mer kostnadseffektivt (rören har ju kortare livslängd än huset!). Enligt myndighetskravet räknas ett rum som våturymme om golv och väggar kan utsättas för vattenspill eller vattenspolning och det finns golvbrunn. I ett sådant rum ska samtliga golv-och väggytor förses med vattentäta skikt. Normalt gäller det badrum, duschrum och tvättstugor. Renoverar man ett befintligt badrum är det ofta en kostnadsbesparing att behålla respektive funktion i badrummet på ungefär samma plats. Samtidigt ska man tänka på att en renovering ofta betyder att väggar och tak får brytas upp eller rivas – kanske är då kostnaden inte så stor att flytta platsen för wc och dusch. Allt sådant får man kolla upp innan arbetets början.

Planera för tre rum i ett

Tänk dig att badrummet består av tre rum: våtdel med dusch och bad, egenvård/förvaringsutrymme och wc. För bästa möjliga komfort ska flera personer kunna använda de olika delarna var för sig – utan att störa varandra. Har du utrymme i huset är det alltid bra med ytterligare ett separat wc.

Bra mått för en dusch är 90 x 90 cm, standardbadkaret kräver en yta på xxx. För både badkar och duschar finns avskärmningar i plast eller glas för att förhindra vattenstänk över resten av rummet. I närheten av dusch och bad bör man placera eventuell handukstork eller hängare. Har man svårt att röra sig är det ett måste med ett handtag i väggen i anslutning till bad och dusch för att förhindra olyckor, även barn kan ha nytta av detta.
I den torra förvaringszonen är det bra att ha något eller några skåp för förvaring av handdukar och hygienprodukter. Sluten förvaring kan vara att föredra eftersom det annars kan se plottrigt ut med alla hygienartiklar. Försök dock att undvika skåp över handfatet – när man lutar sig fram kan det kännas trångt.

Wc-delen är den delen som används mest och den bör därför vara lätt åtkomlig. Samtidigt kan det vara tråkigt att den delen är det första man ser när man kommer in i badrummet. Om det är möjligt kan det vara en fördel att avgränsa wc-delen med exempelvis en kaklad vägg.

Ljus för både mys och funktion

I badrummet är det bra att satsa på en flexibel belysning. Om badrummet ska vara platsen för avkoppling är det välgörande att kunna dimma ljuset. Då är det bra att ha ljusregleringen uppdelad på flera sektioner. På så sätt har man möjlighet till mjukt ljus över badet och så kallat funktionsljus över handfatet och invid spegeln för att raka sig eller sminka sig. Det är viktigt att alla armaturer är godkända för badrum och är anslutna till en jordfelsbrytare. Självklart måste elen installeras av en behörig elinstallatör.

Viktigt med ventilation och vattentäta ytskikt

I ett badrum måste det vara tätt! Annars kan huset drabbas av obehagliga vattenskador eller fuktproblem. På gästtoaletten med wc-stol och handfat ska ytskikten vara vattenavvisande om det inte finns en golvbrunn. När det gäller badrum som har badkar eller dusch måste man däremot se till att samtliga väggar och golv är helt vattentäta. Tätskiktet är den viktigaste delen i ett badrum!

Värme i kombination med god ventilation förhindrar fukt, lukt och mögel. Luftomsättningen ska vara högre i badrummet än i andra rum. På golvet är klinkerplattor en fördel om man väljer golvvärme. Man kan även ha golvvärme under en plastmatta, men plasten fördelar inte värme lika bra som klinkerplattor.

Checklista

Det är mycket att tänka på - ta hjälp av punkterna och fundera över vilka som är viktiga för dig.

• Storlek och planlösning på badrummet
• Känsla och karaktär i inredningen
• Material
• Badkar
• Dusch
• Handfat
• Wc
• Bidé
• Förvaring
• Belysning
• Golvvärme
• Handdukstork
Gå igenom punkterna och lista dina förutsättningar och dina prioriteringar.

Mer information

Byggkeramikrådet www.bkr.se 
Golvbranschens Våtrumskontroll www.gvk.se
Elsäkerhetsverket www.elsakerhetsverket.se
VVSinstallatörerna www.vvsi.se

Boktips!

Köpa bad
Lena Sjöström Larsson
Kerstin Wergeni Wasberg
ISBN91-7333-062-0

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 februari 2005 Camilla von Otter
Annons
Annons
Mer om Renovering

Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv

Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp

Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.

Rofyllt i vitt och svart

Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och pappa. Ett vuxet badrum.

Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...

Vi byggde om allt själva!

Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva....

Snickerboa blev fint kontor

Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i källaren med enkla medel kan bli ett ombonat hemmakontor!

Så planerar du badrummet

Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Badrum i etage

Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]