Från ladugård till modern villa

Antalet små jordbruk minskar stadigt och en hel del ladugårdar står och förfaller. Så behöver det inte vara. Caroline och Leif Johansson har förvandlat höloft och foderrännor till 160 kvadratmeter villaidyll.


Då och nu. Det är stora förändringar som den gamla ladan har genomgått.

Förr var det verksamhet på gården som ligger i Od i Herrljunga kommun i Västergötland. Gården bestod av en numera nedlagd kvarn, boningshus och en lada kring en damm för bad på sommaren och skridskor på vintern. Det är den gamla ladan som Caroline och Leif har byggt om.

Två bröder drev kvarnen under 1950- och 1960-talen. När de lade ner verksamheten köpte Leif Johanssons morfar och morbror gården för att ha som sommarbostad. Sedan dess har Leifs föräldrar tagit över och de bor numera permanent i boningshuset.

Det är ett jättejobb de har gjort med ladan, Caroline och Leif. Men de har fått lön för mödan. Det rymliga lantköket var tidigare fähus, rännet bredvid är hall och vardagsrum i ljusa färger. I stället för utgödsling är det vackra fönster med utsikt över dammen och där gödselhögarna tidigare legat är det numera en stor altan.

– Det är nästa projekt. Vi skall glasa in den för att kunna utnyttja den större del av året. Men det är inte lätt att hitta material, vi vill ju inte ha vanliga moderna skjutfönster. Det måste passa in, säger Leif Johansson.

På andra våningen har ett underbart rum skapats i den öppna hallen. Här tillbringar Caroline, Alma, Leif och sju veckor gamla Melker den mesta av tiden.

Hade det inte varit för hans morfar hade de aldrig fått idén till ombyggnaden. Morfadern började bygga om ladan på 1970-talet. Tanken var att det skulle bli som en besöksstuga för barn och barnbarn.

– Men det har aldrig varit så renoverat att det bott någon här, säger Leif.

Själva blev de klara för två år sedan. Då hade de renoverat i två år, med betydligt mer jobb än de förväntat. De började ett par veckor innan första barnet, dottern Alma, föddes.

– Vi gick här och rev. Dagen innan hon föddes var vi också här, jag kunde inte ens böja mig efter saker på golvet, säger Caroline.

Någon erfarenhet av att renovera hus hade de inte. Leif driver en Ica-butik och Caroline är grundskollärare. Ändå gjorde de det mesta av arbetet själva.

– Man lärde sig oerhört mycket på det, säger Caroline. Jag kan rekommendera andra att göra så här för det är kul.

Det är lätt att se det roliga i efterhand. Från början trodde de att de kunde behålla mer av den gamla ladugården och det som Leifs morfar hade gjort. Så blev det inte, mycket av ladugården var dåligt och de upptäckte efter hand att de ville ha andra lösningar än vad Leifs morfar hade påbörjat.

Den gamla kvarnen får stå värd för högtidsfester, kräftskivor och vara förråd. Eftersom det är så mycket backigt runt gården är det också här som Alma lär sig cykla.

Det skulle visa sig bli mycket fritid som gick åt. Leif är alltid ledig onsdagar och helger, samtliga gick åt under de två åren.

– Om någon bjöd på kalas en lördagseftermiddag var det aldrig roligt. Bara att åka och behöva titta på saker till huset, saker som vi kanske inte köpte, kändes som bortkastade dagar, säger Leif.

– Sedan var jag mammaledig och Alma var bra på att sova på eftermiddagarna. Det gjorde att vi fick gjort mycket, säger Caroline.

Finsågad panel i taket och möbler från auktioner och antikbodar ger det tidigare höförrådet en ny karaktär.

I kvarnen mals ingenting längre. Men den erbjuder en stor festlokal där dottern Alma har firat dop och både Leif och Caroline har haft jämna-års-fester.

För att utnyttja kvarnen har Leifs föräldrar satt dit turbin och motor för att utvinna el för eget bruk. Det hjälper naturligtvis till att hålla nere priset elräkningen något, men så mycket pengar har det ändå inte sparat.

– Det betalar nog inte ens investeringen, utan är mer som en kul grej. Sedan är det ju helt ”grön” el, säger Leif.

Att genomföra en renovering som Leif och Caroline har gjort innebär inte att det blir en billigare villa. Mellan 800 000 och 900 000 har det kostat, men då ingår också att de borrade 140 meter för bergvärme och vatten.

– Jag tror att det hade blivit samma summa om vi puttat ned huset och satt upp ett nytt, säger Leif. När man kommer till kök och badrum springer kostnaderna i väg.

I stället är det andra värden som gäller: att de har byggt om själva, att ingen har ett likadant och alla vinklar, vrår och speciallösningar.

Ett framtida projekt blir att bygga en bastu vid dammstranden nedanför huset. Men först skall altanen glasas in.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar